Dan-Bunkering-sag vokser til over 400 millioner kroner

Folketinget fik forkerte oplysninger i sagen om dansk salg af jetbrændstof til russiske kampfly i Syrien.

Sagen med den danske virksomhed Dan-Bunkering, der muligvis har forsynet russiske kampfly i Syrien med brændstof for et trecifret millionbeløb, vokser sig større.

Danske Bank har underrettet om 81 millioner mere end hidtil kendt i sagen. Det oplyser Justitsministeriet til Folketingets Retsudvalg.

I de to hidtidige redegørelser har Rigsadvokaten oplyst, at Danske Bank har underrettet bagmandspolitiet (Søik) om overførsler fra det russiske selskab Maritime til fynske Dan-Bunkering på i alt 342 millioner kroner.

Men i en supplerende redegørelse oplyser Rigsadvokaten nu, at Bagmandspolitiet ved en "særdeles beklagelig fejl" ikke har haft styr på hverken antallet af overførsler eller det samlede beløb i de bilag, Danske Bank har sendt i august 2018.

I bilagene fremgår foruden Maritimes betalinger ni overførsler fra Sovfracht JSC til Dan-Bunkering på i alt 83 millioner kroner. Ifølge rettelsen udgør betalingerne i bilagene samlet omkring 394 millioner.

Dertil kommer tre overførsler på i alt 29 millioner, som Danske Bank har underrettet Erhvervsstyrelsen om. Det samlede beløb i sagen er derfor på omkring 423 millioner og ikke de 342 millioner, som det hidtil har lydt.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) finder myndighedernes håndtering af sagen "dybt utilfredsstillende", siger han til DR.

I alt har Dan-Bunkering ifølge DR været involveret i mindst seks leverancer af jetbrændstof fra januar 2016 til maj 2017.

Dan-Bunkering er ikke sigtet eller tiltalt i sagen og afviser at have brudt EU's sanktioner.

Allerede i 2016 advarede USA Danmark om, at selskabet muligvis stod bag sanktionsbrud.

Men først efter DR's afsløringer - i maj i år - har politiet og anklagemyndigheden nedsat en styregruppe, som skal sikre "den nødvendige fremdrift" i sagen.

Oversigt

    Oversigt