Dan Jørgensen sender EU i kamp mod Melanotan-misbrug

Det syntetiske hormon, Melanotan 2, der gør hud solbrun på rekordtid, sælges på udenlandske hjemmesider i ly for de danske myndigheder. Derfor vil det socialdemokratiske medlem af EU-parlamentet, Dan Jørgensen, nu have EU til at gribe ind

Ampullen med 10 mg melanotan-pulver koster 28 dollars på hjemmesiden, der ender med bogstaverne "-.EU" Hvad stoffet indeholder og hvilke bivirkninger, der vil være på lang sigt, er ligegyldige for en stor gruppe unge.

De ser ingen problemer i at blande pulveret med vand, trække den ønskede mængde op i en kanyle for derefter at sprøjte det ind i fedtvævet på maven. Dérmed accelerer man solbruningen voldsomt, og sommerkuløren er sikret.

Sundhedsstyrelsen advarer på det kraftigste mod brugen af det syntetiske hormon, "Melanotan 2", der er under mistanke for blandt andet at være kræftfremkaldende.

Men med en dansk toldkontrol, der reelt begrænser sig til stikprøver, har både hjemmeside-firmaerne og de unge, der illegalt bestiller Melatonan'en hjem, frit spil. Det vil EU-parlamentarikeren, Dan Jørgensen, Soc. Dem., nu gøre op med:

- Vi kan ikke vente på at medier som TV2/Fyn eller andre medier gør opmærksom på det her problem. Derfor vil jeg nu også kræve bedre monitorering og kontrol med hjemmesider i Europa, siger han, og sammenligner med indsatsen mod anabolske steroider, hvor der er langt mere fokus på tværs af landegrænserne.

TV2Fyn har været i kontakt med flere yngre kvinder, der ikke bare fortæller, at de jævnligt selv sprøjter sig med "Melanotan 2", men også, at det er helt normalt blandt deres venner og bekendte.

"Melanotan 2"er hverken færdigtestet eller godkendt i nogen lande. I Sundhedsstyrelsen har man ikke fornemmelse af at særligt mange unge bruger stoffet.

- Vi holder øje med, hvad der sker på Internettet, men foreløbig er det ikke vores vurdering, at stoffet er særligt populær. Vi ved, at Skat i sidste måned kun beslaglagde fire pakker med stoffet, siger Frank Wendelboe-Madsen, der er sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

Den udmelding forstår ingen af de kvinder, TV2Fyn har været i kontakt med:

- Rigtigt mange af vores venner og bekendte sprøjter sig med "Melanotan 2", siger kvinderne samstemmende.

- Det skal altså stoppes det her, siger Dan Jørgensen.

Baggrund:

"Melanotan 2" blev udviklet i Arizona i USA midten af 1980'erne af kræftforskere med det formål at opnå pigmentering uden soleksponering. Således kunne Melanotan give beskyttende hudfarve uden at vinterbleg hud skulle blive udsat for forårssolens stråling. Ved at efterligne det naturlige hormon a-MSH, som bliver lavet i kroppen, stimulerer "Melanotan 2" hudens pigmentproduktion.

Men hormonet har vist sig at have en mængde bivirkninger. Blandt andre syns og hjerte-forstyrrelser, farveændringer i huden, kvalme og svimmelhed. Desuden kan stoffet kan øge risikoen for kræft i pigmentceller som bliver overstimulerede

Oversigt

    Oversigt