I det fynske folks tjeneste

Danmarksmester kåres på Fyn: Se, hvordan historier får hjernen til at danse

Onsdag aften kåres den første danmarksmester i Story Slam, når finalister fra hele landet mødes på Den Frie Lærerskole i Ollerup på Sydfyn. Nederst i artiklen kan du se, hvordan gode historier gør hjernen glad.

Foto: Reza Sahraei

Gennem ni indledende runder er der fortalt alt fra spændende og uhyggelige til rørende og sørgelige historier fra scenekanten. Deltagerne har delt ud af deres hjerter, publikum har stemt - og nu venter finalen lige om hjørnet.

Onsdag aften skal den første danmarksmester i Story Slam nemlig kåres på Den Frie Lærerskole i Ollerup på Sydfyn.

Forventningerne til niveauet i finalen er høje hos den fynske historiefortæller Maria Junghans, der står bag konkurrencen i Story Slam.

- Jeg forventer, at det bliver et brag af en finale. De gange, vi har haft indledende runder, er jeg gået derfra fyldt op med glæde og taknemmelighed, fordi folk har været så gode til at dele deres historier og livserfaringer, fortæller Maria Junghans.

Til finalen deltager i alt syv finalister, og flere højskoler har meldt sig til som publikum. Alt tegner altså til en intens aften i den gode histories navn.

Regler i finalen

  • Finalen består af to runder
  • Hver finalist fortæller to historier - en i hver runde
  • Hver historie må maksimalt vare fem minutter
  • I første runde er temaet frit
  • I anden runde er temaet 'Det ændrede mit liv...'
  • Historierne skal være selvoplevede og præsenteres i jeg-form
  • Manus på scenen er forbudt
  • Publikum vælger vinderen ved hemmelig afstemning

Den første danmarksmester

Maria Junghans fortæller, at publikum har en stor rolle til onsdagens finale.

- Det er publikum, der vurderer, hvilken deltager der klarer sig bedst. Det er en ubarmhjertig opgave, for historier er altid fuldstændig subjektive, fortæller hun.

Når vinderen er kåret, er der til gengæld tale om den første officielle danmarksmester i Story Slam.

- Vinderen kan selvfølgelig kalde sig danmarksmester, og så håber jeg, at titlen og hele konkurrencen inspirerer til endnu flere historier. Der er masser af muligheder rundt om i Danmark for at dyrke historiefortællingen endnu mere, siger Maria Junghans.

Hun har et godt råd til finaledeltagerne.

- Vælg en historie, der har betydning for dig selv. Det kan være en lille ting, det kan være en stor ting, men det vigtigste er, at det berører dig. Det gør, at folk lytter mere og kommer til at mærke, hvad man selv mærkede, da historien fandt sted, forklarer Maria Junghans.

Ifølge hende tegner alt til, at danmarksmesterskabet bliver afholdt igen. På grund af en graviditet må forberedelserne til næste runde dog vente til efteråret 2017.

Se, hvordan gode historier får hjernen til at lyse op

Der er god grund til at kræse om ordene til finalen onsdag aften. Internationale studier har udpeget nogle af de områder i hjernen, der reagerer på den gode historie.

Kilde: New York Times, Harvard Business Review / Foto: Isaac Mao, Flickr

På billedet af hjernen, er der udpeget specifikke områder, der reagerer på velformulerede sætninger og spændende sprog. Udover de tre hjernedele viser flere internationale studier, at hjernen kan have svært ved at skelne mellem virkelige oplevelser og historier om oplevelser. Et canadisk studie viser for eksempel et markant overlap i dele af hjernen, der bruges til at forstå historier og de dele, der bruges til at navigere i interaktioner med andre mennesker.

Se indslag fra de indledende runder i danmarksmesterskabet i Story Slam:

03:00

Fynsk idé: Story Slam skal udfordre fordomme

Luk video

FYN LIVE sender direkte fra finalen i Story Slam i løbet af onsdagen. Følg vores dækning på TV 2/FYN Nyhedskanalen og tv2fyn.dk.