Dansk Byggeri straffer kommuner med kædeansvar

Hvis kommuner vil sikre ordentlige arbejdsforhold gennem kædeansvar og sociale klausuler bliver de stemplet som mindre erhvervsvenlige.

I sidste uge offentliggjorde Dansk Byggeri en rangliste over kommunernes erhvervsvenlighed. Odense dumpede fra en femte plads ned som nummer 18 på listen over erhvervsvenlige kommuner. Byrådsmedlem Anders W. Berthelsen mener, at kommunens styrdyk på listen skyldes, at Odense Kommune har indført kædeansvar over for virksomhederne ved de mange byggerier i byen.

- Med indførelsen af nogle nye parametre trækker Dansk Byggeri kommuner ned, hvis de indfører initiativer som kædeansvar og arbejdsklausuler. Og dem har vi netop indført i Odense Kommune, siger byrådsmedlem Anders W. Berthelsen(S).

I rapporten "Kommunerne og erhvervslivet" gennemgår Dansk Byggeri de kriterier, der ligger til grund for kommunernes liste på ranglisten. I år bliver kommunernes også bedømt udfra kriterierne kædeansvar og kontrol af arbejdsklausuler og kædeansvar.

- Vi er modstandere af kædeansvar og det tæller negativt i vores opgørelse over kommunernes erhvervsvenlighed. Vi mener, at det uhensigtsmæssigt, at en arbejdsgiver skal stå til ansvar for underleverandører, hvor vi ikke har nogen indflydelse, siger Claus Larsen, der er formand for Dansk Byggeri på Fyn.

Både Odense og alle andre fynske kommuner har indført kædeansvar for at mindske brugen af underbetalt arbejdskraft. Det betyder, at virksomheden, der får hovedopgaven, også skal sikre, at underleverandører lever op til gældende løn- og overenskomsforhold.

- I Odense Kommune ønsker vi ikke, at arbejdspladserne skal besættes med underbetalte medarbejdere, uanset om de er polakker, rumænere eller danskere. Odense Kommunes arbejdspladser, både de private og de offentlige, bør først og fremmest gå til lokal, organiseret arbejdskraft, siger Anders W. Berthelsen.

Dansk Byggeri kan ikke sige om Odense Kommunes dårlige placering på ranglisten i år skyldes indførelsen af kædeansvar og sociale klausuler.

Men Anders W. Berthelsen er ikke i tvivl om at Odense Kommune bliver straffet.

- Det er trist, at Dansk Byggeri med sine nye parametre straffer kommuner, der vil sikre lokale arbejdspladser på overenskomstmæssig løn, siger han.

Oversigt

    Oversigt