Dansk cykelikon er død efter længere tids sygdom

Peder Pedersen, tidligere formand for Danmarks Cykle Union, døde lørdag efter længere tids sygdom, 69 år.

Dansk cykling mistede natten til lørdag en stor personlighed, da den tidligere formand for Danmarks Cykle Union (DCU), Peder Pedersen, døde.

"Store Peder", som han kærligt blev kendt som i sin lange karriere, døde efter længere tids sygdom i en alder 69 år, oplyser familien.

Han blev født 3. november 1945 i Nørre Nærå ved Otterup på Fyn.

I 1962 mødte han op på cykelbanen i Odense, og det blev begyndelsen til en stor karriere som banesprinter. Allerede året efter overraskede han ved at vinde det fynske mesterskab i sprint.

På landsplan kom gennembruddet i 1964, da Peder Pedersen vandt det første af flere danske mesterskaber i sprint. Internationalt gjorde han i 1969 for første gang opmærksom på sig selv med en bronzemedalje ved VM.

Disciplinen 1000 meter på tid magtede han også - og duellerne med Niels Fredborg blev legendariske. Fredborg var som regel lige en anelse hurtigere, mens det modsatte gjorde sig gældende i sprint.

I 1972 satte den store fynbo sig på DM-titlen i 1000-meteren, og det fulgte han op med en sølvmedalje ved VM samme år.

Peder Pedersen blev i 1974 professionel, og samme år vandt han verdensmesterskabet i sprint.

I 1977 indstillede han karrieren, som bød på i alt tre olympiske lege: I 1964, 1968 og i 1972.

Fra 1990 til 2005 var han formand for DCU, og Peder Pedersen var især kendt for sin kamp mod doping, som mod slutningen af 1990'erne blev et stort problem for sporten.

Både under og efter sin sportskarriere arbejdede Peder Pedersen i politiet.

Frem til sin død sad Peder Pedersen i bestyrelsen for den internationale cykelunion (UCI), og han var formand for banekommissionen.

Oversigt

    Oversigt