Dansk Kvindesamfund: Børn bliver ramt af kontanthjælpsloftet

Dansk Kvindesamfund Odense kom i dag med et opråb om konsekvenserne af kontanthjælpsloftet. Det rammer især enlige forsørgere og deres børn.

De fleste af os kender historen om den lille pige med svovlstikkerne. Historien om det fattige barn, der dør af kulde, efter at have brændt alle svovlstikkerne af for at holde varmen i den kolde vinternat. 

Det scenarie er vi langt fra i Danmark, men grundet regeringens indførelse af kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen, som trådte kraft den 1. oktober 2016, spår flere organisationer, som Børns Vilkår og Børnerådet, at flere børn vil vokse op i fattige kår med afsavn i dagligdagen. 

Derfor holder Dansk Kvindesamfund Odense og flere fagforbund, blandt andet FTF (Hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte) og LO Fyn, i dag et event under navnet "Det lille barn med svovlstikkerne". 

Her vil de sammen sætte fokus på social ulighed og fattigdom som konsekvens af kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen. Reformen rammer især enlige forældre på kontanthjælp og deres børn.

- Der er mange, som siger, at det er et spørgsmål om, at de ikke kan finde ud af at lægge et budget, men hvis priorteringen ligger i, om de har et sted at bo eller har mad på bordet, så er det jo en kabale, der aldrig går op, siger forkvinden for Dansk Kvindesamfund Odense Ea Høg Utoft. 

Færre muligheder til børnene

Ulla Curdt-Christiansen var mødt op til arrangementet for at fortælle sin personlige historie som enlig forælder på kontanthjælp. 

- Jeg er bange for, at mine børn ikke kan få en uddannelse, for nu skal der også skæres på SU. Jeg har ikke ressourcer til at give dem penge, siger Ulla Curdt-Christiansen, som netop er kommet i et flexjob efter 9 år på kontanthjælp. 

Flexjobbet har gjort, at hun for en tid kan ånde lettet op. Kontanthjælpsloftet sætter en barre for, hvor mange penge en kontanthjælpsmodtager kan modtage fra det offentlige udover sin kontanthjælp. Det er især boligstøtten som for mange bliver reduceret. 

Samtidig er 225 timersreglen genindført, som betyder, at hvis en kontanthjælpsmodtager ikke arbejder i 225 timer om året, vil man blive trukket 1000 kroner i kontanthjælpen.

- Folk kommer ikke i arbejde af det her. Det er syge mennesker. Tværtimod bliver de trampet længere ned og deres børn får færre muligheder, siger Ulla Curdt-Christiansen. 

Forsker: Forældre vil skærme børnene

Maja Müller er sociolog og  forsker med tilknytning til Syddansk Universitet. Hun har forsket i konsekvenserne af fattigdom i dagens Danmark.

- særligt forældrene er angst for, at deres børn bliver ekskluderet fra de fællesskaber, der er i skolen. For eksempel ved at de ikke føler, at de har råd til børnefødselsdage eller fritidsaktiviteter. Det var nogle af de ting, der blev skåret på, siger Maja Müller. 

Oversigt

    Oversigt