Dansk politi pudser Interpol på Eddy og Sørens pirater

Navnene på piraterne og pengelister med oplysninger om dollarsedlerne i løsesummen er på vej til Interpol.

Navnene på de pirater, der kidnappede de to danske søfolk, Eddy Lopéz og Søren Lyngbjørn samt deres fire filippinske kolleger og holdt dem som gidsler i to år, tre måneder og 18 dage, er på vej til Interpol, der er organisation for det internationale politisamarbejde.

Det oplyser vicestatsadvokat Lars Plum fra Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet til Ritzau.

- Navnene på pirater og en pengeliste er på vej til Interpol. Vi har afhørt rigtig mange personer i denne sag, og det er på baggrund af disse afhøringer, at vi sender oplysningerne til Interpol, siger Lars Plum.

Blandt de afhørte er de frigivne gidsler.

Pengelisten rummer registreringen hver enkelt af de dollarsedler, der var i de to sække med i alt 6,9 dollar (knap 40 millioner danske kroner), som rederiet Shipcraft sammen med anonyme private donorer betalte forbryderne for at sætte søfolkene fri.

- Ud over Interpol samarbejder vi med andre internationale myndigheder om at få taget piraterne til fange, siger Lars Plum.

Spørgsmål: Har I udstedt en international arrestordre på piraterne?

- Så langt er vi ikke nået endnu, at vi har fundet det relevant at udstede en international arrestordre, men jeg kan oplyse, at vi har lagt gift ud for de pågældende for at få pågrebet dem, svarer Lars Plum.

Styrmand Søren Lyngbjørn har i medierne efterlyst, at Danmark skal fange piraterne og få dem straffet for den alvorlige forbrydelse, som de begik mod besætningen på coasteren Leopard den 12. januar 2011.

Og det kan lade sig gøre. Vicestatsadvokat Lars Plum oplyser således, at der i lovgivningen ikke er noget i vejen for, at Søren og Eddys forbrydere bliver stillet for en dansk dommer.

Danmark har en paragraf, hvor tiltalte kan blive dømt for pirateri og straframmen er fængsel på livstid.

- Om de retsforfølges i Danmark eller ej, afhænger af, hvor og af hvem, de i givet fald bliver pågrebet. Men Danmark samarbejder med blandt andet Kenya og Seychellerne om, at de kan retsforfølge de pirater, vi tager til fange, siger Lars Plum.

Oversigt

    Oversigt