Dansk-tysk forskningssamarbejde om knogleskørhed

Et forskerteam fra universitetshospitalerne i Odense og Kiel samt Universitetet for anvendt Videnskab (Fachhochscule) i Kiel, har netop fået bevilliget 2 millioner kroner fra EUs regionale udviklingsfond til forskning i knogleskørhed (osteoporose).

Den danske gren af forskerteamet, der ledes af overlæge, PhD Kim Brixen, Endokrinologisk Afdeling M, Odense Universitetshospital, undersøger årligt ca. 3.000 patienter for knogleskørhed.

- Vi er indenfor de seneste år blevet langt bedre til at behandle knogleskørhed. Forekomsten af knoglebrud som følge af sygdommen er blevet mindre, og det skyldes ikke mindst en lang række nye lægemidler, siger Kim Brixen i en pressemeddelelse.

Måling af knoglekvaliteten

I de kommende år skal forskerteamet også teste nyt udstyr til måling af knoglernes kvalitet. De tyske samarbejdspartnere er blandt de førende i verden, når det gælder sådanne ultralydsmålinger af knoglekvaliteten.

- Vore tyske kolleger professor Claus Glüer og professor Michael Klausner har udviklet et nyt udstyr, som med tiden kan gøres transportabelt. Det betyder, at ultralydsundersøgelserne i fremtiden vil kunne foregå ved patientens nære sygehus.

Knogleskørhed rammer især kvinder. Ca. 45 procent af alle kvinder over 50 år har osteoporose.

Oversigt

    Oversigt