Danske iværksættere får ikke del i EU-lån

En EU-støtteordning, der skal hjælpe iværksættere over hele Europa, gælder ikke iværksættere i Danmark. Og det frustrerer danske iværksættere.

For det kan være svært at skaffe penge til at starte sin egen virksomhed. Det problem har EU prøvet at løse ved at gøre det muligt for iværksættere at få tildelt et såkaldt mikrofinansieringslån. Men den danske regering arbejder stadig på at få banker og finansieringsvirksomheder til at administrere lånene, og det gør det umuligt for danske iværksættere at søge om et lån.

- Det er svært at forstå, at det ikke virker. Jeg synes ellers, at det kan være spændende for iværksættere for mig at få gang i ordningen, siger Leif Ringkjøbing fra Odense, som er ved at etablere sin egen virksomhed, hvor han skal udvikle it-hjælpemidler til folk, der har svært ved at læse og skrive.

Leif Ringkjøbing satsede derfor på at få del i en 750 millioner kroner-stor EU-pulje, der siden juni måned har skullet givet mikrolån til små nystartede virksomheder. Men det har ikke været muligt.

Socialdemokarterne i Europa Parlamentet kan ikke forstå, hvordan regeringen kan bruge mere end fire måneder at få gang i ordningen.
- Det er utroligt, at det skal gå så langsomt. Det er træls, og det går udover mennesker, siger det socialdemokratiske parlamentsmedlem Ole Christensen til TV 2/FYN.

Ordningen er udformet som et garantiprodukt for lån, og lånet skal udbydes af et dansk pengeinstitut eller andre private aktører, der ønsker en garanti fra EU på en del af lånene. Målgruppen for mikrokreditterne er personer, som ønsker at etablere virksomhed, men som normalt har svært ved at få kredit, og som af særlige årsager har haft endnu sværere ved det under den økonomiske krise.

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen har følgende forklaring på problemerne.
- Vi informerede allerede inden sommerferien Finansrådet om ordningen, men der er tilsyneladende fortsat ikke nogen danske institutioner, der har ansøgt om at få del i garantierne. Det vil vi nu følge op på. Derfor vil vi tage det op med de relevante aktører for at finde en løsning, så der kan komme en dansk operatør på ordningen, udtaler han overfor TV 2/FYN.

Oversigt

    Oversigt