I det fynske folks tjeneste

Danske shippingfolk får ny uddannelse

Flere uddannelser skal fornys på det maritime område, mener uddannelsesminister Morten Østergaard (R). SDU i Odense ser på maritim sikkerhed.

Flere uddannelser skal fornys på det maritime område, mener uddannelsesminister Morten Østergaard (R). SDU i Odense ser på maritim sikkerhed.

Danmark styrker samarbejdet om de maritime uddannelser med nabolandene omkring Nordsøen - Tyskland, Holland, Storbritannien og Norge.

Det oplyser uddannelsesminister Morten Østergaard (R), som onsdag fremlægger regeringens "Vækstplan for Det Blå Danmark" sammen med miljøminister Ida Auken (SF) og erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF).

- Samarbejdet kan gøre os alle bedre. Helt konkret har vi fokus på et initiativ på off shore-området. Der er der stor vækst og ventes at ske rigtig meget i de kommende år. Derfor igangsætter vi et arbejde med at udvikle uddannelser, siger Morten Østergaard.

Godt 80.00 danskere arbejder i "Det Blå Danmark". Knap 25.000 laver maritimt udstyr, 3000 udvinder olie og gas, 20.000 arbejder i hjælpevirksomheder, 5600 bygger skibe og både, knap 11.000 sejler i skibsfart, mens 15.000 er i anden transportformidling.

- Det glemmes, når man taler om "Det Blå Danmark", og man ser havet foran sig, at mange er beskæftiget på landjorden. Der er behov for en ny shipping-uddannelse. Vi igangsætter et arbejde med uddannelsesinstitutionerne og erhvervet, siger han.

Shippingfolk skal uddannes som bachelorer. Samtidig skal andre maritime uddannelser udbygge deres efter- og videreuddannelser, forklarer Morten Østergaard.

Han vil også styrke forskningen. DTU forsker i skibsdesign og energieffektivitet, CBS i København satser på logistik, på SDU i Odense ser man på maritim sikkerhed, mens Københavns Universitet har fokus på søret, siger uddannelsesministeren.

- Som noget helt unikt i dansk forskningspolitik nedsætter vi nu et kontaktudvalg, hvor erhvervet og institutionerne kan diskutere, hvor der er behov for at forny forskningen. Hvordan sikrer vi finansieringen? siger Morten Østergaard.

Ved du noget? Så send os et tip