I det fynske folks tjeneste

Dårlig madhygiejne på plejehjem

De ældre på et af Odenses plejecentre har flere gange i løbet af det sidste år risikeret at få dårlig mad. Fødevarekontrollen har gang på gang givet køkkenet en sur smiley.

02:42

Plejecenter Herluf Trolle har flere gange haft problemer med at madvarerne i deres fryser var optøede. Arkivfoto

1 af 2

Da Plejecenter Herluf Trolle i Odense SØ sidst blev kontrolleret af fødevarestyrelsen d. 26. april i år levede køkkenet bestemt ikke op til standarden.

Der blev konstateret, at en fryser frøs alt for lidt, og at madvarerne var under optøning. Fryseren frøs kun -5 grader, hvor kravet er mindst -18 grader. En montør blev tilkaldt omgående for at udbedre forholdene.

Samtidig kunne det kommunale køkken ikke dokumentere varemodtagelse og opbevaringstemperatur siden december 2009. Det medførte en bøde på 7500 kroner.

Varerne i fryseren var bløde

Det er dog ikke første gang, at de ældre på plejecentret har levet med risikoen for at spise mad, der ikke er behandlet efter reglerne.

Også i april sidste år tildelte fødevarekontrollen Plejecenter Herluf Trolle et påbud. Procedurerne om egenkontrol af nedkøling af madvarerne eksisterede slet ikke.

Ved samme kontrolbesøg konstaterede myndighederne, at kummefryserens temperatur kun var på -1,9 grader, og at varerne var bløde.

Også to måneder tidligere havde plejecentret fået en sur smiley og en bøde på 5000 kroner, fordi egenkontrollen i køkkenet var særdeles mangelfuld.

Fødevareregion: Stram op

Fødevarechefen for fødevareafdelingen i Odense, Niels Marling, vil ikke kommentere den konkrete sag, men siger, at det generelt ikke er godt nok, når en virksomhed tre ud af fire gange har problemer med nedfrysning af madvarer.

- Det er ikke godt nok. Der skal ske nogle ændringer. Der skal strammes op, siger Niels Marling til TV 2/FYN.

Og det er ældrerådmand i Odense, Jane Jegind (V) helt enig i.

- Jeg har indskærpet over for dem, at sådan noget skal der være styr på. Og det går jeg så ud fra, at forvaltningen sørger for det, siger hun til TV 2/FYN.