De unge vil ikke i arbejdstøjet - de vil i gymnasiet

Alle 10. klasser på Fyn er for første gang inviteret til Jobmesse Fyn. 10.X fra Tingagerskolen i Ringe skal også med. Mange af dem overvejer gymnasiet, fordi de ikke er afklaret endnu.

I fremtiden kommer vi til at mangle faglærte hænder. De store generationer fra efterkrigstiden går på pension og i de små ungdomsårgange er der ikke nok, som vil trække i arbejdstøjet. 

Et stadigt stigende antal unge i 9. og 10. klasse vælger gymnasierne. I Faaborg-Midtfyn Kommune valgte 77 procent af 9. og 10. klasserne at forstætte deres ungdomsuddannelse i gymnasiet. 

10.X på Tinagerskolen i Ringe bliver formentlig ingen undtagelse. 19 ud af 24 elever overvejer gymnasiet, når de til næste sommer skal forlade folkeskolen. 

- Hvis jeg nu ændrer mening, så synes jeg gymnasiet er en god mulighed, for så har jeg en masse andre ting at vælge imellem, så er det ikke så fast, siger Frederikke Milling Wadstrøm. 

Oversigten her viser, hvordan 9. og 10. klasserne valgte ungdomsuddannelse i 2016. 
Oversigten her viser, hvordan 9. og 10. klasserne valgte ungdomsuddannelse i 2016. 
Foto: Kilde: Undervisningsministeriet

Mange unge føler sig ikke afklaret omkring deres uddannelsesvalg, og derfor er gymnasiet og dets muligheder efterfølgende tillokkende. Men i skolevejledningen er der ifølge Mathias Pedersen, elev på Tingagerskolen i Ringe, heller ikke fokus på så mange andre muligheder. 

- Skolen rådgiver hovedsageligt til, at man går videre på gymnasiet. Det er umiddelbart det, de helst ser man vil. Der er ikke mange, som vælger erhvervsuddannelsen, da det ikke er den her fine branche i forhold til gymnasiet. Derfor bliver man hovedsageligt rådgivet til at tage på gymnasiet med det samme, siger Mathias Pedersen. 

Hans skolelærer, Stine Jensen mener ikke, at lærerne skal være sorteringsmekanismer for, hvor mange procent, der skal være det ene sted og det andet sted. Hun mener, at lærerne tager udgangspunkt i, hvad eleverne selv vil og har evner til. og kaster bolden videre til forældrene. 

- Forældrene siger også, hvis du ikke ved, hvad du vil, så kan du gå den her vej og beslutte dig senere, siger Stine Jensen, som forklaring på, hvorfor så mange vælger gymnasiet. 

TV 2/Fyn følger de unge, når de skal besøge Jobmesse Fyn på torsdag den 15. september. 

77 procent af 9. og 10. klasserne i Faaborg-Midtfyn Kommune valgte at gå i gymnasiet i 2016. mange vælge det, fordi de stadig ikke er afklarede om, hvad de gerne vil være.

 

Oversigt

    Oversigt