Debatmøde: Gør Ærø komplet økologisk

Samtlige spidkandidater på Ærø mødes mandag til debatmøde på Marstal Navigationsskole. Skal al landbrug på øen omlægges til økologi er et af de spørgsmål, der debatteres.

Ærø er et godt sted at starte den grønne omstilling. Det mener ærøboen Lea Grubbe, der er fortaler for, at al landbrug på øen bliver økologisk. Netop økologisk omlægning er et  af de emner, Ærøs spidskandidater skal forholde sig til, når TV 2/Fyn afholder debatmøde på Martstal Navigationsskole. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi trænger til en landbrugsreform. Det vil sige, at staten skal ind og finansiere omlægning til økologisk landbrug. Og det kan kun gå for langsomt, siger Lea Grubbe.

Hun mener, at en omlægning ville gavne både turismen og drikkevandet på øen. 

- Jeg er ikke i tvivl om, at hvis Ærø brandede sig som en grøn ø, hvor vi er i gang med en grøn omlægning, så ville det betyde rigtigt meget for dels turismen og dels for unge familier med børn eller kommende børn. De ville synes: Jo, der vil vi gerne bo - der er muligheder, og der er nyt, siger hun. 

God måde at markedsføre sig

Spidskandidat for Socialdemokratiet på Ærø, Ole Wej Petersen, er enig med Lea Grubbe i, at en omlægning kan gavne øens brand. 

- Det ville da være et godt brand at have. Man kan se, at for eksempel Bornholm og Læsø har været gode til at markedsføre sig på det her med at have egenproducerede fødevarer. Det kunne også være godt for Ærø, siger han.

Lea Grubbe fortæller, at det ikke er landmænd, hun har et udestående med, men hun mener, der er problemer ved måden, man producerer på i konventionelt landbrug. 

- Der er ingen landmænd her, der ønsker at forurene vores grundvand. Men de er kommet ind i en skurre, hvor det er den produktionsform, de er i, og det koster rigtig meget at lægge om, siger hun. 

Venstres spidskandidat Lennart Mogensen synes også idéen er interessant. Han understreger dog, at det er nødvendigt med mere økonomisk støtte, hvis det skal lade sig gøre, og så er det vigtigt at holde fokus på, at initiativet skal komme fra landmændene selv.

- Når man tænker på de pesticidefund, der har været her, så er jeg da sikker på, det kunne gavne Ærø meget. Men det kræver noget økonomi, og så kræver det, at landmændene vil være med til det. Der er flere små landbrug herovre, der er økologiske, men hvis det virkelig skal gøre en forskel, så skal vi også have de ni store landbrug med, siger han.

Udover økologi vil der blandt andet blive debatteret bosætning, og om der skal være et kommunalt samarbejde med ÆrøExpressen. 

 

 

Kom til debatmøde i Marstal

 

Oversigt

    Oversigt