Debatmøde: Tillidsrepræsentant frygter privatisering - usikkerhed og højere arbejdstempo

Skal private firmaer i større grad kunne byde ind på kommunale opgaver i Odense? Ikke hvis man spørger Katarina Weber, der er fællestillidsrepræsentant for 340 rengøringsassistenter. Hun frygter utryghed og nedslidning.

quote Det er noget borgerligt sludder alt det her med udlicitering og konkurrenceudsættelse.

Brian Skov Nielsen (Enhedslisten)

Et blåt flertal i Odenses byråd har tidligere arbejdet på at lade private virksomheder overtage noget af rengøringen på skolerne i kommunen. Den retning bekymrer Katarina Weber, der er fællestillidsrepræsentant for 340 rengøringsassistenter. Hun mener, det kan have negative konsekvenser at lade flere private virksomheder byde ind på kommunale opgaver.

- Det gør mig utryg. Vi ved allesammen, hvad det vil indebære. Blandt andet højere arbejdstempo og større usikkerhed i ens ansættelse. Så nej, det er ikke noget, jeg ønsker for mine kollegaer, siger hun.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Blå blok i Odense foreslog i november 2015, at rengøringen på halvdelen af skolerne i Odense Kommune skulle i udbud. Det stemte et flertal i byrådet også for i juni sidste år. Sagen er dog imidlertid sat i bero, fordi man har besluttet, at statsforvaltningen skal tage et kig på sagen.

Statsforvaltningen skal tage stilling til, om Odense Kommune kan bestemme, hvor hurtigt rengøringsassistenter skal arbejde, hvis de er ansat i private firmaer, som løser kommunale opgaver.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Arbejdstakt er en betegnelse, man bruger til at bekrive arbejdstempoet hos blandt andet rengøringsassistenter.

På en offentlig overenskomst må en rengøringsassistent arbejde i arbejdstakt 100, men på en privat overenskomst må man arbejde med en arbejdstakt på 130. Der er dog ikke udsigt til en afgørelse fra statsforvaltningen før i begyndelsen af 2018. 

EL: - Udlicitering er borgerligt sludder

Brian Skov Nielsen er spidskandidat for Enhedslisten i Odense Kommune. Han er entydigt imod, at kommunen udliciterer eller konkurrenceudsætter flere kommunale opgaver. 

- Det er noget borgerligt sludder alt det her med udlicitering og konkurrenceudsættelse. Hvis det skal gå 30 procent hurtigere, så kommer det også til at blive dårligere. Det er en måde at tjene penge på de svageste, og det synes jeg hverken er kønt eller ønskeligt, siger han. 

Søren Windell er spidskandidat for Det Konservative Folkeparti i Odense Kommune, og han mener godt, nogle af kommunens opgaver kan udføres af private virksomheder - dog ikke alle. 

- For eksempel hjemmesygeplejerske skal vi selv stå for, fordi dem, de kommer ud til, må ikke være i tvivl om, at der kommer nogen. Men for mig at se er eksempelvis rengøring ikke en kommunal kerneopgave, siger han. 

Samtlige spidskandidater i Odense Kommune mødes fredag på Tietgens Handelsgymnasium, hvor TV 2/Fyn afholder debatmøde. Emnerne vil blandt andet være skattestigninger, beskæftigelse og Vollsmose.

Kom til debatmøde i Odense

 

 

Oversigt

    Oversigt