Demente belaster pårørende

En 84-årig mand fra Ferritslev blev søndag varetægtsfængslet, sigtet for at have kvalt sin 80-årige hustru til døde. En årelang demens kan være baggrund for tragedien.

Ved retsmødet kom det frem, at ægteskabet har været under kraftigt pres de seneste år, og hustruens fremskredne demenssygdom kan være medvirkende årsag.

Det har fået Alzheimerforeningen til at reagere:

- En undersøgelse fra 2010 viser at pårørende til demente i gennemsnit bruger seks timer om dagen på at passe den demensramte. Mange uden at få tilbudt aflastning, enten i form af decideret hjælp til pleje eller i form af meningsfulde aktiviteter for den demente. Aktiviteter som ellers kunne aflaste de pårørende og give dem en chance for at puste ud i en travl og plejekrævende hverdag, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Pårørende bør værdsættes

I Danmark er der mere end 400.000 nære pårørende til demente.

- I Alzheimerforeningen mener, vi at den store indsats som de pårørende yder, bør værdsættes ved at tilbyde den nødvendige aflastning. At passe en demenspatient er psykisk og fysisk hårdt - og en indsats som for øvrigt repræsenterer en værdi for samfundet på flere milliarder kroner årligt.

- Alligevel viser en undersøgelse fra Socialstyrelsen at 2/3 af de pårørende ikke modtager den hjælp som de har behov for, skriver Alzheimerforeningen.

For pårørende til yngre demente svarer tre ud af fire pårørende at de savner meningsfulde aktiviteter for den demente. Aktiviteter som kunne være med til at give de pårørende et tiltrængt pusterum i en travl hverdag med en plejekrævende pårørende.

Læs mere

Oversigt

    Oversigt