Demente fynboer kan komme direkte ind fra gaden og få hjælp

Fem fynske kommuner har fået penge til mobile centre til demente og deres pårørende.

Svendborg, Assens, Langelands, Faaborg-Midtfyns og Nordfyns Kommune. 

Alle fem kommuner har søgt og fået penge til et nyt mobilt rådgivnings - og aktivitetscenter rettet mod mennesker i et tidlig stadie af demens og deres pårørende.

Det bliver ikke svært at få hjælp hos centrene. 

Hvis du eller din nære bliver ramt af demens, kan du bare gå ind fra gaden og få anonym, faglig hjælp og rådgivning til, hvordan du håndterer et liv med sygdommen. Det er dog hovedsageligt yngre og folk i tidlige stadier med sygdommen som det nye tilbud er målrettet til. 

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er meget tilfreds med det nye tilbud. 

- Livet slår en kolbøtte, når man selv eller ens nære bliver ramt af demens. Særligt i begyndelsen vil de fleste befinde sig i en situation, hvor det er vigtigt med nem adgang til hjælp og støtte. Det her tilbud skal man ikke visiteres til – man kan gå lige ind fra gaden, hvis man har brug for hjælp, siger hun i en pressemeddelelse. 

De nye tilbud er et initiativ under den nationale demenshandlingsplan, der blandt andet har fokus på tidlig opsporing af demens, og på at Danmark skal være et mere demensvenligt samfund.

quote Det her tilbud skal man ikke visiteres til – man kan gå lige ind fra gaden, hvis man har brug for hjælp

Ellen Trane Nørby (V), Sundhedsminister 

Det er ikke første gang, at sådan et center hjælper demente på Fyn. Forbilledet er nemlig fundet i Odense, hvor man allerede har et rådgivnings - og kontaktcenter.

Ikke kun på Fyn

Fynboerne er ikke de eneste, der har fået penge.

Der er blevet givet penge til 13 projekter landet over, som alle er samarbejder mellem flere kommuner. Nogle steder etablerer man et center og flere satellitcentre, andre steder flytter man ind i eksisterende sundhedshuse og i Sorø og Næstved Kommune er der tale om en bemandet autocamper.

Flere af de nye centre vil tilbyde 'teknologibiblioteker', som har viden om, hvad for nogle teknologiske hjælpemidler, der findes på markedet for demente. De nye centre får også fokus på brugerinddragelse, støttende samtaler og rådgivning af mennesker med demens og deres pårørende. Centrene skal tilbyde sociale og fysiske aktiviteter, der giver de pårørende eller sygdomsramte mulighed for samvær med ligestillede via demenscafeer og kurser. 

Ud over de fem fynske kommuner har også Esbjerg, Fredericia, Frederikshavn, Hillerød, Hvidovre, Lolland, Nærstved, Stevns, Viborg, Aalborg og Aarhus Kommune fået del i puljen på 37,5 millioner kroner.

I den politiske aftale om den nationale demenshandlingsplan 2025 blev der afsat 470 mio. kr. til i alt 23 konkrete initiativer. Heraf 37,5 mio. kr. til rådgivnings- og aktivitetscentre, som skal forankres i kommunale partnerskaber med frivillige organisationer. Det er Sundhedsstyrelsen, som har fordelt puljen på baggrund af 13 ansøgninger. Alle 13 ansøgere har fået tilsagn til støtte.

Oversigt

    Oversigt