I det fynske folks tjeneste

Demente kan låne GPS på bibliotekt

Demensramte i Odense får som de første i landet mulighed for at låne den nyeste velfærdsteknologi som fx gps'er, elektroniske pilleæsker og talende ure i et nyåbnet teknologibibliotek.

En GPS på cyklen kan hjælpe demensramte i Odense til et bedre liv.

Det er rådgivnings- og kontaktcentret for demente og pårørende i Odense, der med støtte fra Odense Kommune i dag, åbner dørene til et bibliotek, hvor demente kan komme og låne den nyeste teknologi med hjem. Biblioteket er blevet til på opfordring af og i samarbejde med en gruppe yngre, tidligt demensramte.
- Særligt blandt de yngre, tidligt demensramte er der et ønske om dels at tage de eksisterende teknologier i brug, dels at der bliver udviklet nye og målrettede teknologier, fortæller leder af rådgivnings- og kontaktcentret, Ulla Thomsen.

Teknologi giver frihed

Med de tekonolgiske hjælpemidler kan demensramte opretholde eller genvinde selvstændighed i hverdagen. Et eksempel en GPS som fast følgesvend på cyklen. Den giver større frihed og mulighed for at genoptage cykelruter, som den demente ellers har måtte undvære på grund af sygdommen.  Ved at trykke på 'hjem', hjælper GPS'en den demente der har mistet orienteringen. 
Teknologibiblioteket er oprettet med støtte fra Odense Kommune, derud over at have medarbejdere med i projektet, har givet 150.000 kroner til oprettelsen.  
 - For mig handler velfærdsteknologi i høj grad om at give den enkelte borger øget mulighed for indflydelse på eget liv og mulighed for at være så selvhjulpen som muligt. Teknologibiblioteket er en oplagt mulighed for netop dette, udtaler ældre- og handicaprådmand Jane Jegind (V).
 
På biblioteket vil demensramte kunne se og afprøve gps'er, elektroniske pilleglas, diktafoner, talende ure og meget mere.