- Demokrati er meget mere end stemmeret

Både teater, film, aviser, foreninger og elevråd er vigtige ingredienser i et levende demokrati. Det var budskabet, da 500 8. klasser torsdag var indkaldt til demokratidag i Odense.

20 forskellige workshops guidede eleverne gennem det danske demokratis mange instanser. Og det handlede ikke kun om valg til Folketinget eller EU-afstemninger, men også om demokratiteater, danskhed og nyhedsformidling. 

- Demokrati foregår i vores dagligdag og det er ikke bare noget vi trækker frem hvert fjerde år. Man kan både deltage i demokratiet ved at involvere sig i foreninger, elevråd, sociale medier, teater eller Amnesty International, siger Erik Rasmussen, der er ungdomsskoleleder i Ungenord, som havde arrangeret demokratidagen. 

Dagen blev indledt af Børn- og Ungerådmand Susanne Crawley.

- Vi tager demokrati for givet, men det er det ikke. Vi skal pleje og passe på vores demokrati og det gør vi blandt andet ved at inddrage 8. klasserne, selvom de ikke har stemmeret endnu, siger rådmanden. 

 

 

 

De mange hundrede elever deltog aktivt i de forskellige workshops, og eleverne er klar over, at demokrati kræver både forberedelse og deltagelse.

- Det er vigtigt, at vi bliver forberedt til når vi skal stemme, men også at de voksne lytter til os i hverdagen, selvom vi ikke har stemmeret endnu, siger  Julie Tangaa Tjalve, elevrådsformand på Agerup Skole.

 

Demokrati for 8. klasser

 

Oversigt

    Oversigt