I det fynske folks tjeneste

Den fri Lærerskole i klemme

Den manglende lyst hos de unge til at blive lærere har skabt problemer på Den frie Lærerskole i Ollerup. Skolen har plads til 75 elever pr. årgang, men har kun optaget 60 i år, og det betyder økonomiske problemer.

Det skriver Fagbladet Efterskolen.
- Som en lille skole bliver vi hårdere ramt end de store seminarier, fordi kun har én tysklærer og i det hele taget én lærer i mange fag, og den løsning, som vi har fundet, er, at hvis vi skal have det brede fagtilbud, så må alle lærerne gå ned i tid, så vi det næste år ikke har nogen lærere på fuld tid, siger forstander Thorstein Balle til Efterskolen.

Flere besparelser

Nedgangen i elevtallet betyder knap to millioner kroner mindre i tilskud ud af 21 millioner kroner. Udover lærernes nedgang i timetal bliver der også sparet på vedligeholdelse og på skolens bibliotek.
- Vores problemer skyldes udelukkende, at vi ikke har kunnet finde tilstrækkeligt mange studerende, som vi ville have, for vi vælger ud i ansøgerne og tager ikke hvem som helst, siger forstanderen.

Det lave elevtal vil sætte sig spor i skolens økonomi fem år frem i tiden, men Thorstein Balle håber på, at skolens bagland og aftagere, de frie skoler, fremover vil hjælpe med at få elevtallet op igen til de nødvendige 75 elever ved at anbefale uddannelsen.
- I 50 år er eleverne bare kommet hertil, men det gør de ikke mere, vi er blevet ramt af den samme tendens som de øvrige seminarier, men fordi vi er så små, så rammes vi hårdere, siger han.