Den værste beslutning: Kajs kone kom på plejehjem

Forfatter og tidligere politiker Kaj Stillinger sendte sin kone på plejehjem, da hun blev dement. Det var den værste beslutning, han nogensinde har taget.

Det var den værste beslutning forfatter og tidligere politiker Kaj Stillinger tog, da han sendte sin kone på plejehjem, fordi hun fik demens.

- Jeg havde for lidt viden om, hvad det vil sige at være pårørende til en dement. Det var ekstremt vanskeligt for mig, og jeg tror, jeg gjorde det ret dårligt faktisk, fortæller Kaj Stillinger til TV2 /FYN.

Hverdagene ændrede sig langsomt, da Kaj Stillingers kone over tid forandrede sig. Hun udviklede demens, mens Kaj Stillinger kun kunne se på. 

- En demensby er nok noget af det bedste, der findes for demente og deres pårørende, ikke mindst.  Det er ganske enkelt, fordi man i en demensby er helt bevidst om, hvilken pleje demente kræver, og det er bestemt ikke helt let at pleje demente. Det ved jeg, understreger Kaj Stillinger.

Sendt på plejehjem
I samtale med sin datter erkendte  Kaj Stillinger, at det var for stor en opgave at have hustruen tæt ved sig. Derfor blev de enige om, at sende hende på plejehjem. Og selvom de på plejehjemmet gjorde en fantastisk opgave for Kaj Stillingers kone, nager det ham stadig i dag.

- Det var den værste beslutning, jeg nogensinde har foretaget mig. Forestil dig, at vi har været gift i en 35-40 år dengang og pludselig skulle sende ens  hustru af sted fra det hjem, vi to har samlet igennem så mange år. Det var absolut det allerværste, jeg nogensinde har oplevet i hele mit liv, fortæller Kaj Stillinger. 

Kaj Stillinger havde særligt svært ved at se, hvordan hans kone gradvist blev mere og mere syg.

- Det sværeste var simpelthen at forstå, hvad der skete med min stakkels hustru. Hun reagerede fuldstændig utroligt på ting, jeg ikke forstillede mig, hun ville reagere på. Hun havde en adfærd, som var fuldstændig anderledes, end hun havde, da hun var normal. Hun blev dårlig, kunne ikke snakke. Det var meget, meget svært for mig.

I dag ville han ønske, at demenslandsbyen i Svendborg havde været en mulighed.

Se hele interviewet med Kaj Stillinger her.

 

Oversigt

    Oversigt