Dengang bestemte de over din musik - men så blev der oprør

Radio Mercur var et oprør mod, at nogle få personer skulle bestemme, hvad vi skulle lytte til. Piratradioen var en revolution, vurderer FilmFyn-direktør.

Der var engang, hvor musikken ikke flød frit. Engang hvor man ikke kunne downloade den musik, man lige præcis ville høre fra iTunes. Det var dengang, hvor Statsradiofonien alene bestemte, hvilken musik der blev spillet i radioen. Men så blev der gjort oprør.

I 1958 gik Radio Mercur i luften, og det revolutionerede radioen for altid, fortæller Bo Damgaard, der er direktør i FilmFyn.

- Her var der nogle, der tog et initiativ, som fik så stor betydning for radiomediet tilbage i 1958 og til 1962, hvor Mercur eksisterede, siger Bo Damgaard til TV 2/FYN.

Oprør på et skib
Det var en gruppe unge musikentusiaster, der i 1950’erne gjorde oprør på et skib i Øresund mellem Sjælland og Sverige.

De skabte piratradiostationen Radio Mercur, der brød Statsradiofoniens monopol ved at sende fra et skib i internationalt farvand.

- Det var en revolution, at man kunne vælge den musik, man godt kunne lide at høre. Det kunne man ikke dengang, fortæller Bo Damgaard.

quote Det var en revolution.

Bo Damgaard

Dramaserie om låst musik
Historien om gruppen af radiopirater, som skabte Mercur, er godt i gang med at blive lavet til en tv-serie.

Dramaserien med navnet Mercur bliver blandt andet optaget i Svendborg, og FilmFyn-direktøren er spændt på, hvordan unge mennesker forholder sig til, hvor låst og besværlig musikken var for mere end et halvt århundrede siden.

- Gad vide, hvordan unge mennesker på 12-16 år vil modtage serien om Mercur. Det bliver en stor succes, tror vi, siger Bo Damgaard.

Skuespiller: Det lytter jeg til
En af skuespillerne i serien, Neel Rønholt, viser, hvor nemt det er i dag at lytte til musik via sin telefon. Som du kan se i videoen herunder, afspiller hun et af sine yndlingsnumre – ”The Greatest” med den australske sanger Sia. Det er dog meget blandet, hvad hun lytter til af musik. 

 

- Det er meget forskelligt til anledningen – om det er, fordi jeg skal danse, køre i bil eller bare slappe af, siger Neel Rønholt.

Optagelserne til den nye dramaserie slutter i november. De har fundet sted forskellige steder i Svendborg, og tv-serien har premiere på TV 2 Charlie i foråret 2017. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Oversigt

    Oversigt