I det fynske folks tjeneste

Derfor spiser vi hveder i dag

01:03

Se det 10 år gamle indslag om baggrunden for at vi spiser hveder aftenen før Store Bededag.

Torsdag aften står den på hveder i mange danske hjem. En tradition, der går hundreder af år tilbage.

Traditionen med at spise hveder kan spores helt tilbage til 1800-tallet og har måske endda en længere historie. 

Ideen opstod, da bagerne i sin tid havde brug for en fridag på Store Bededag. Derfor bagte bagerne hvederne dagen før, og så var det meningen, at danskerne skulle varme hvederne dagen efter på Store Bededag. 

Traditionen er fortsat, men i stedet for at spise hvederne på Store Bededag, bliver hvederne nu spist aftenen før Store Bededag. 

- Man skal skære dem over med en skarp kniv, så de får et flot snit. Så lægger man dem tæt på en bageplade, og giver sætter dem i en ovn under stærk varme indtil de er gyldne, forklarede bagermester Uffe Gertz fra Gertz Bageri i Nyborg i et tv-indslag på TV 2/FYN for 10 år siden. 

Du kan se indslaget øverst i denne artikel.

Ved du noget? Så send os et tip