I det fynske folks tjeneste

Det betyder en livstidsdom

Lige nu sidder omkring 19 mænd og kvinder i danske fængsler og er i gang med at afsone en dom på livstid.

00:53

Lige nu sidder omkring 19 mænd og kvinder i danske fængsler og er i gang med at afsone en dom på livstid.

1 af 2

Livstid skal dog ikke tages bogstaveligt. Kriminalforsorgen oplyser, at en livstidsdømt i gennemsnit løslades på prøve efter 15 til 16 års indespærring.

Netop lovens strengeste straf modtog den 38-årige Vincent Smith fredag for at have dræbt ægteparret Bjarne Johansen og Heidi Nielsen i Tusindårsskoven ved Odense 13. april 2011. Han ankede dommen med det samme.

Når der er gået 12 år, kan en livstidsdømt gøre sig håb om at blive sat på fri fod. Afgørelsen træffes af Kriminalforsorgen. Hvis det bliver et nej, kan den dømte gå til retten med sit ønske, når der er gået 14 år.

En af de omkring 19 afsonere har siddet inde siden 1985. Seth Sethsen Nielsen har afsonet 26 år. Han dræbte i 1985 en taxichauffør i Albertslund.

Men hidtil har myndighederne sagt nej, fordi der kan være en risiko for "personfarlig adfærd", som det udtrykkes. Palle Sørensen, der i 1965 dræbte fire politifolk, kom til at sidde i næsten 33 år, før han kom ud.

De livstidsdømte har det sværere end andre indsatte, fordi de har vanskeligere ved at planlægge deres fremtid.

- Det er almindelig logik. Men vi hører også gang på gang de indsatte sige, at de oplever uvisheden som en ekstra straf, har fængselsinspektør Hans Jørgen Engbo i Anstalten ved Herstedvester tidligere udtalt til Ritzau.

- Det er som at stille sig ned på perronen og ikke vide, om toget kører om 10 minutter eller om tre døgn, siger han.

To former for straf er ikke tidsbestemt - nemlig fængsel på livstid og forvaring.

Norge, Spanien og Portugal har ikke fængsel på livstid. I Norge er maksimumstraffen fængsel i 21 år.

- Det har til gengæld medført en stigning i antallet af forvaringsdomme, siger Hans Jørgen Engbo. De forvaringsdømte anses for at være så farlige for omgivelserne, at en almindelig fængselsstraf ikke er tilstrækkelig.

Han har ingen holdning til, om fængsel på livstid bør afskaffes.

- Det er kompliceret. Hvis der i stedet som i Norge kommer flere domme til forvaring, er man lige vidt, siger Engbo.