Det er ganske vist: Nonnebakken var en trelleborg

Arkæologer har nu slået fast, at der gemmer sig en såkaldt trelleborg under Nonnebakken i Odense.

Fundet af en port er det endegyldige bevis på, at Nonnebakken engang var en trelleborg - en fælles betegnelse for en række fæstningsværker fra vikingetiden.

Man har længe vidst, at der befinder sig en cirkelrund borg under det nuværende Nonnebakken i Odense, og i 2015 fandt man tegn på, at der er tale om en såkaldt trelleborg, som blev opført i vikingekongen Harald Blåtands tid i slutningen af 900-tallet.

Men hidtil har man ikke haft sikkerhed for, at Nonnebakken er af samme type som trelleborgene ​Aggersborg ved Løgstør, Borgring ved Køge, Fyrkat ved Hobro ogTrelleborg ved Slagelse, der alle blev opført som værn mod fjender fra syd og til at samle riget.

Man havde nemlig ikke fundet de karakteristiske porte i verdenshjørnerne.

Rekonstruktionstegning af Fyrkat ved Hobro, som har ligheder med Nonnebakken.
Rekonstruktionstegning af Fyrkat ved Hobro, som har ligheder med Nonnebakken.
Foto: Holger Schmidt

Nye udgravninger i den forgangne uge gav dog pote torsdag, da arkæologerne fandt nordporten.

- Der var en port. Vi havde regnet ud, at den skulle ligge her - 15 grader stik nord - og det gjorde den, siger Mads Runge, som er forskningscenterleder i kulturarv på Odense Bys Museer.

Han betegner det som en vigtig milepæl i forsøget på at Nonnebakken kan blive Unesco verdensarv sammen med de andre trelleborge.

- Det er en kæmpe oplevelse og i det hele taget at se, at bevaringsforholdene er rigtigt gode, Nonnebakken er der stadigvæk. Skrønen om, at den var blevet gravet væk holder ikke. Der er masser at komme efter, siger Mads Runge.

Til gengæld har man stadig ikke fundet rester af huse. Muligvis fordi borgen aldrig blev bygget helt færdig.

Forskningscenterleder Mads Runge, Odense Bys Museer, fortæller om Nonnebakken

Oversigt

    Oversigt