Fynsk far om klima: - Det fylder ikke nok

Troels Mortensen fra Svendborg synes, det kan være svært at gøre det rigtige i en travl hverdag, hvor man både tænker pris og børnenes fremtid.

- Det er noget, der fylder, men jeg vil også være ærlig at sige: Det fylder ikke nok.

Sådan har den 38-årige familiefar Troels Mortensen fra Svendborg det, når snakken falder på klima. De er en familie på fire, og der er fart på fra morgen til aften med morgenmad, bad, kørsel til job, indkøb og madlavning. 

Og ligesom så mange andre fynske familier, synes han, det kan være svært at forholde sig til, hvad man som enkelt menneske eller familie kan gøre i en travl hverdag. 

- Ungerne skal afsted, man skal have lidt hurtig og nem morgenmad, og så kører dagen derfra, siger Troels Mortensen, der til daglig er direktør i basketballklubben Svendborg Rabbits.

Ekspert følger med

Netop for at blive lidt klogere på, hvad man som familie kan justere på, satte TV 2/Fyn projektleder hos Go2Green Niels Christian Nielsen i stævne.

Han tog et kig på familiens daglige rutiner for bagefter at komme med et bud på, hvordan familien Mortensen kan udrydde eventuelle klimasyndere – og generelt gøre hverdagen mere grøn.

Kødsovs og klima

Hverdagen starter for Troels Mortensen med, at han tager bilen og kører børnene i skole og børnehave. Og når de så skal hjem igen, skal der handles.

Sønnerne har en favorit i den klassiske pasta med kødsovs, og derfor røg der denne mandag blandt andet gulerødder, tomatsovs og hakket oksekød i vognen.

Som de fleste efterhånden ved, er oksekød noget af det, der bonner ud på klimakontoen, fortæller projektlederen.

- Oksekød er en af topscorerne, når vi snakker CO2-udledning. Selvfølgelig skal vi have lov til at bruge oksekød ind imellem, men bare man er bevidst om, hvilket aftryk det sætter, siger han.

Tænker på næste generation

Det er ikke altid det klimavenlige og økologiske, der fylder mest, når Troels Mortensen baner sig vej mellem hylderne i den lokale brugs.

- Jeg er nok typen, der også kigger lidt på prisen, så for mig fylder det ikke lige så meget, som det for eksempel gør for min hustru, siger han.

Men selvom bil og oksekød kunne skiftes ud til noget mere klimavenligt, er Troels Mortensen langt fra ligeglad, fortæller han - især på grund af sønnerne.

- Det kommer til at påvirke de generationer, der kommer efter os. Klima er det helt store buzzword i samfundet, så vi tænker også, hvad vi kan gøre af små ting, for at gøre tingene bedre, siger han.

Familien Mortensen har blandt andet energioptimeret huset og sørger for at slukke lyset og elektronik på standby, når de ikke bruger det eller forlader huset.

En kæmpe forskel

Det kan umiddelbart virke som nogle små ting, men der er ikke noget, der er for småt, siger Niels Christian Nielsen.

- Når vi lægger de små ting sammen, gør det en kæmpe forskel. Det er med til at få ændret de små vaner, siger han.

Efter at have fulgt Troels Mortensens dag, har han dog en række bud på nogle mindre justeringer, familien kan lave i dagligdagen, der også tæller op i det samlede regnskab.

Ekspertens gode råd

Her kan du finde Niels Christian Nielsens tips til en grønnere hverdag ved at klikke på billederne:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kom til klima event med TV 2/Fyn

Troels Mortensen ville gerne gøre mere for klimaet.

 

Oversigt

    Oversigt