Det glemte valg: - Det drukner i kommunalvalgspolitik

Kommunalvalget er mere populært end regionsvalget, og det er derfor sværere for kandidaterne at få opmærksomhed.

Digitale medier, apps, aviser og tv-stationer bombarderer i disse uger danskerne med nyt om valget den 21. november.

Alt for få er dog klar over, at der ikke kun er kommunalvalg den tirsdag. Regionsrådskandidaterne oplever tit, at folk, de møder, har glemt, at der udover kommunalvalget også er regionsvalg den 21. november. 

- Der kommer rigtig mange hen og spørger, men det starter bare altid med, at de taler om kommunalvalgspolitik. Når vi snakker med dem, siger vi: Jamen, der er også regionsvalget. Nå ja, siger de så. Det havde jeg bare glemt, fortæller Gitte Madsen (R), der i weekenden har sat valgplakater op i Svendborg.

- Det drukner lidt i kommunalvalget. Det er lidt overraskende, at vi skal gøre folk opmærksomme på, at der udover kommunalvalget også er regionsvalget, tilføjer Meho Selman (S), der blandt andet har delt karameller ud i Odense. 

 
Fotograf: Ken Petersen

Hospitaler, læge og psykiatri

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Derfor har regionerne iværksat en ny kampagne, der skal rette mere opmærksom hen på regionsvalget.

I en ny video forklarer regionen, at når det drejer sig om hospitaler, læger og psykiske sygdomme, så er det regionen, der bestemmer.

Til sidst i videoen opfordrer regionerne til, at vælgerne skal tænke sig om, før de ikke stemmer.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Valgforsker: Derfor er kommunalvalget mere populært

Der er ifølge valgforsker Christian Elmelund-Præstekær fra Syddansk Universitet flere årsager til, at kommunalvalget er mere populært end regionsvalget.

- Regionerne har ikke ret mange opgaver, og de opgaver, de har, er forholdsvis tekniske, så derfor er det svært for politikerne at blive synlige og kendte i befolkningen, fordi de simpelthen laver nogle opgaver, som ret få mennesker kender noget til, hvis man lige ser bort fra hospitalerne, siger Christian Elmelund-Præstekær. 

 
Fotograf: Ken Petersen

Derfor er det en god idé og ofte nødvendigt, at kandidaterne skal kæmpe endnu hårdere for vælgernes stemmer.

- Det er rigtig hårdt arbejde at være kandidat. Man skal være utrolig offensiv, pågående og aktiv. Der er ikke mange minutters ro, fortæller Gitte Madsen.

Der er kommunal- og regionsvalg tirsdag den 21. november. Regionens kerneopgaver ligger inden for sundheds-, psykiatri- og socialområdet samt regional udvikling. Regionsrådsmedlemmerne vælges for perioden 2018-2021. 

 

Oversigt

    Oversigt