Det gode liv på museum: Hvad gør os fynboer lykkelige?

Faaborg Museum leverer i en ny udstilling flere gode bud på fynsk lykke for 100 år siden. Men hvad gør fynboer lykkelige i 2016?

I hvilke sammenhænge oplever vi de gode øjeblikke, og hvornår er livet allerbedst? De spørgsmål besvares fra denne uge på Faaborg Museum, hvor værker fra den kunstnerkredsen kaldet Fynboerne udstilles med det gode liv som tema.

Fynboernes værker var fyldt med gyldne øjeblikke, og de viser, at vores forestilling om det gode liv måske ikke har ændret sig væsentligt de sidste 100 år.

- Udstillingen viser Fynboernes relevans i dag ved at give deres bud på, hvad det gode liv rummer. Fra oplevelser af nærhed i familien og oplevelser af kunstnerisk fællesskab, over natur- og rejseoplevelser, og til det simple at spise og drikke godt, fortæller museumsdirektør Gertrud Hvidberg-Hansen.

- Selv om værkerne skildrer dagliglivet for omkring 100 år siden, svarer det vel meget godt til nutidens forestilling om det gode liv. Det er sindbilleder på et liv med ro og nærvær, som kontrast til vores moderne virkelighed, hvor travlhed og teknologi styrer vores tilværelse. 

Livet på landet og glade børn

Alle særudstillingens værker er hentet fra Faaborg Museums egen permanente samling. Det er værker af trekløveret Fritz Syberg, Johannes Larsen og Peter Hansen, og deres koner og søstre Anna Syberg, Alhed Larsen og Christine Swane, foruden blandt andre Jens Birkholm, Poul S. Christiansen og Karl Schou.

Fynboerne slog igennem med billeder af livet på landet og skildringer af den fynske natur, for eksempel det smukke landskab omkring Svanninge Bakker. Kunstnerne udmærkede sig også ved at beskrive barndommen fra barnets eget perspektiv, og de var nogle af de første til at fremstille børn i skolesammenhæng. Voksne skildres ofte i et godt fællesskab med spil, læsning eller en søndagsbajer. 

Måske er udstillingens 100 år gamle hovedværker fra kunstnerkredsen Fynboerne på linje med  de forestillinger, som fynboer har i dag om det gode liv. TV 2/Fyn tjekker op på spørgsmålet, og resultatet kan ses her på siden, når vi spørger tilfældigt udvalgte fynboer om, hvad de forbinder med lykken og det gode liv.

 

 

 

Oversigt

    Oversigt