Thulesen Dahl afviser at sætte navn på sin brors afløser: - Jeg havde gerne set, at han havde kæmpet videre

På søndag skal medlemmer af Dansk Folkeparti bestemme, hvem der skal fremover skal stå i spidsen for det kriseramte parti. Men Jens Henrik Thulesen Dahl afviser at navngive sin favorit.

Et formandsopgør står for døren i Dansk Folkeparti. 

Ved et ekstraordinært årsmøde søndag skal medlemmerne vælge, hvem af de tre opstillede kandidater der skal afløse Kristian Thulesen Dahl (DF).

Men forud for weekendens formandskamp er der langt imellem fynske DF'ere, som ønsker at bekende kulør. 

To fortæller til TV 2 Fyn, at de peger på Morten Messerschmidt, mens en enkelt har Merete Dea Larsen som sin favorit til posten. 

quote Jeg havde gerne set, at han havde kæmpet videre.

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)


Blandt dem, der holder kortene tæt på kroppen, er Jens Henrik Thulesen Dahl (DF). Han vil ikke at "blande sig i slagsmålet", siger han til TV 2 Fyn. 

- Jeg har en oplevelse af, at alle meldinger i den her formandsvalgkamp bliver brugt til at lave nogle konspirationsteorier om om det ene eller det andet.

Hvad er det for nogle konspirationsteorier?

- Der har været så mange diskussioner om, hvem lækker oplysninger fra det ene eller det andet sted? Hvem påstår hvad om hvem? Hvem vil gøre hvad af de her kandidater? Jeg har ikke lyst til at bidrage med mere dårlig omtale af partiet.

Ville det ikke være rimeligt overfor dine vælgere at fortælle, hvilken fløj du er på?

- Nej, det synes jeg ikke på den led, fordi det vil kun skabe splid. Det, jeg kan sige til mine vælgere, det er, at jeg bakker op om Dansk Folkeparti som parti. 

"Jeg havde gerne set, at han havde kæmpet videre"

Den fynske DF'er er ikke bare valgt til Assens Byråd og Folketinget. Han er også storebror til Kristian Thulesen Dahl (DF), som allerede på kommunalvalgsaftenen varslede, at han ville give formandsposten videre.

Partiet gik tilbage i samtlige af landets 98 kommuner, og på Fyn blev 25 mandater til 8. Det fik den konsekvens, at Dansk Folkeparti i dag kun er repræsenteret i syv ud af de ti fynske byråd. 

quote Nu må vi bide tænderne sammen

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)

Resultatet fik den konsekvens, at Jens Henrik Thulesen Dahl ud på de sene aftentimer kunne se sin bror tone frem på TV 2 og sige, at han blev nødt til at lade sin egen fremtid som formand indgå i evalueringen af valget.

- Jeg blev ked af, at han følte, det var nødvendig, siger Jens Henrik Thulesen Dahl i dag.

Var det den rigtige beslutning?

- Jeg respekterer, at det var hans vurdering, at det var dér, den beslutning skulle træffes. Men jeg havde gerne set, at han havde kæmpet videre.

En tydeligere streg i sandet?

Jens Henrik Thulesen Dahl har for længst set formandsskiftet i øjnene. Men hvem der ifølge fynboen bør være lillebrorens afløser, ønsker han altså ikke at afsløre. 

Siden partiet søndag afholdt den første – og eneste – debat mellem formandskandidaterne, er fire kandidater blevet til tre. 

Tilbage står Merete Dea Larsen, Martin Henriksen og Morten Messerschmidt. 

Sidstnævnte er i dag partiets næstformand og er på forhånd udpeget som favorit. Men flere af hans partifæller på Christiansborg har de seneste dage luftet tanken om helt at forlade partiet, hvis DF-kronprinsen får sin forfremmelse. 

Tirsdag kriserede flere partifæller både Morten Messerschmidts lederevner og formandsprojekt. Den nuværende næstformand afviser dog enhver beskyldning om at ville splitte partiet.
Tirsdag kriserede flere partifæller både Morten Messerschmidts lederevner og formandsprojekt. Den nuværende næstformand afviser dog enhver beskyldning om at ville splitte partiet.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Det tror den fynskvalgte Thulesen Dahl dog ikke bliver aktuelt. Han tror tværtimod på et samlet Dansk Folkeparti efter weekendens formandsvalg. 

- Vi skal ikke kigge mere på alt det ævl og kævl. Vi er nødt til at lukke alt det her ned og sige, at nu må vi samles. Nu må vi bide tænderne sammen og i fælles flok komme tilbage og gøre noget godt for DF, siger Jens Henrik Thulesen Dahl. 

Men "en streg i sandet" og "ikke mere ævl og kævl" lyder næsten ordret som det, Kristian Thulesen Dahl sagde inden det tidligere årsmøde. Hvad er forskellen på dengang og nu?

- Jamen forskellen er, at det er blevet endnu mere nødvendigt at gøre det. Og selvfølgelig kan jeg også have en bekymring for, om vi er i stand til at gøre det, fordi du har fuldstændig ret i, at det også blev sagt i sommer. Men jeg mener, det er totalt afgørende, hvis vi skal have en fremtid for Dansk Folkeparti. 

Oversigt

    Oversigt