DF i Syddanmark overvejer skifte til rød blok

DF-spidskandidat hælder til at bakke op om V-regionsformand. Men udelukker hverken S, SF eller sig selv.

Det afgørende er, hvor vi kan få mest af vores politik igennem.

Sådan opsummerer Dansk Folkepartis spidskandidat i Region Syddanmark, Thies Mathiasen, partiets stilling forud for regionsrådsvalget den 21. november.

Partiet støtter i dag regionsrådsformand Stephanie Lose (V), og det vil DF med "80-85 procents sandsynlighed" også gøre i næste periode. Men når det er sagt, så udelukker Mathiasen ikke noget.

- Hvis vi kan se, at vi kan få flere af vores synspunkter igennem den vej, så er det slet ikke utænkeligt, at vi kunne finde på at pege på en socialdemokratisk regionsformand, siger Thies Mathiasen. 

Den store joker ved valget i Region Syddanmark er SF. Partiet stiller nemlig med tidligere udenrigsminister Villy Søvndal som spidskandidat.

Ifølge en undersøgelse, Voxmeter har foretaget for Ritzau, ligger SF til en opbakning på knap otte procent. Men adspurgt om, hvem de foretrækker som regionsformand, peger næsten 20 procent på Søvndal.

Han ligger dermed lige så højt som den socialdemokratiske kandidat, Poul-Erik Svendsen. Den klart mest populære er den siddende regionsrådsformand, Stephanie Lose, som 31,6 procent foretrækker.

DF, der i undersøgelsen får støtte fra knap 13 procent af vælgerne, afviser heller ikke at gøre Søvndal til regionsrådsformand.

Og da undersøgelsen, som er besvaret af 503 repræsentativt udvalgte vælgere, peger på dødt løb mellem rød og blå blok, er DF's stilling helt afgørende.

Det er især to spørgsmål, hvor DF-spidskandidaten ser mulighed for en større enighed med de røde partier end med Venstre. Nemlig omkring psykiatrien, som DF gerne vil opprioritere, og i spørgsmålet om at sikre et akutberedskab i alle dele af regionen.

Derudover har DF også andre mærkesager regionalt, fortæller Thies Mathiasen. 

- Vi ønsker ikke halalslagtet mad på vores sygehuse, andet end til dem, der personligt ønsker den slags mad.

- Der er for eksempel kyllingeslagterier, der kun halalslagter. Vi vil gerne have, at man vælger dem fra, siger Thies Mathiasen.

- Vi går ind for, at alle der arbejder inden for sundhedssystemet, tydeligt skal kunne genkendes. Derfor så vi helst, at tørklæder blev forbudt. Det er sådan nogle ting, som vi meget gerne vil have fordansket.

Han mener også, at der kan være hygiejneproblemer ved at bære tørklæde.

De mærkesager vil dog ikke være afgørende for, hvem DF peger på som regionsformand.

Oversigt

    Oversigt