DF om færre midler til undervisning: Det styrer kommunen

Udgiften per elev per undervisningstime i folkeskolen falder, viser nye tal. DF maner til besindighed.

Nye tal viser, at prisen per undervisningstime per folkeskoleelev er reduceret med omkring en fjerdedel på få år.

Men Dansk Folkeparti står ikke klar med en pose penge som kompensation til folkeskolerne, fortæller partiets undervisningsordfører, Jens Kristian Thulesen Dahl.

- Man skal ikke bare på grundlag af nogle tal gå ind og ændre en masse. Det handler om kvaliteten, og det er jo kommunerne, der bestemmer, hvor meget der skal sættes af, siger han.

Udgiften per undervisningstime per elev i folkeskolen er de seneste seks år faldet med 26 procent, viser en ny analyse fra Danmarks Lærerforening, som bygger på tal fra Undervisningsministeriet og Social- og Indenrigsministeriet.

Dansk Folkeparti stod bag en bred aftale fra 2013, der reformerede folkeskolen. Reformen betød blandt andet, at timetallet steg.

Reformen blev kritiseret højlydt af især Danmarks Lærerforening.

- Man skal da være opmærksom på at løfte eventuelle udfordringer i reformen. Men vi må have fokus på, at man rent faktisk kan give den kvalitet, som er nødvendig, siger Jens Kristian Thulesen Dahl.

Analysen viser, at i skoleåret 2009/10 var udgiften per time per elev 77 kroner. I skolereformens første skoleår 2014/15 var udgiften faldet til 57 kroner. Det svarer til et fald på 26 procent på seks år.

Anders Bondo Christensen, formand i Danmarks Lærerforening, siger, at tallene viser, at "reformen er totalt underfinansieret", mens formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal til Berlingske siger, at situationen ikke er optimal.

Men Jens Kristian Thulesen Dahl understreger, at det er vigtigt først at få konkretiseret problemerne i skolerne.

- Måske hvis de kan komme og fortælle mig klart, hvor kvaliteten halter, kan vi snakke. Men ikke bare ud fra, at de siger, at de ikke har flere penge, for det er ikke nødvendigvis det samme, som at man ikke kan løse opgaven, siger han.

Liberal Alliance undervisningsordfører, Merete Riisager, mener, at det i høj grad er folkeskolereformen, som er skyld i en faldende kvalitet i folkeskolen. Hun foreslår mere frihed til skolerne.

- I stedet for at smøre ressourcerne tyndt ud over skoledagen, bør ministeren give kommuner og skoler mulighed for at afskaffe unødvendigt fyld i form af ikkefaglige timer, siger hun i en skriftlig kommentar.

Oversigt

    Oversigt