DF-politiker risikerer ekskludering

Et byrådsmedlem fra Dansk Folkeparti i Nyborg Kommune risikerer nu at blive smidt ud af partiet, fordi hun har forbindelse til stærkt højrenationale kræfter. En forbindelse, hun ikke har tænkt sig at afbryde.

Byrådsmedlemmet Bente Damhave får støtte af Lars Grønbæk Larsen, som er formand for den stærkt højreorienterede forening "Veder Følner". Under sloganet "Bente Bedst i byrådet" har han og andre sympatisører svoret at vil hjælpe Dansk Folkeparti-politikeren under den kommende kommunalvalgkamp, fordi de mener, at hun er lavet af den rette støbning.

- Vi er en gruppe borgere her i Nyborg, der mener, at Bente er klart det bedste bud at få i byrådet, siger Lars Grønbæk Larsen til TV 2/FYN.

Lars Grønbæk Larsen har tidligere været talsmand for de National-Liberale og stiller nu op til regionsrådet i Syddanmark for den stærkt højreorienterede forening, Frit Danmark.

Han fortæller, at sympatisørerne vil bakke Bente Damhave op under vælgermøder, uddele brochurer for hende og støtte hende ved at hænge valgplakater op.

DF-toppen bryder sig ikke om støtte

Partitoppen i Dansk Folkeparti bryder sig bestemt ikke om støtten til deres lokalpolitiker i Nyborg og kontaktede derfor fredag formiddag Bente Damhave og bad hende afbryde enhver forbindelse til Veder Følner, der består af flere tidligere medlemmer af Dansk Front.

- Vi mener, at de pågældende foreninger er for ekstreme. Og det er et synspunkt, vi har haft i alle årene, at vi ikke på nogen måder vil kædes sammen med disse foreninger, siger Poul Lindholm Nielsen, partisekretær i Dansk Folkeparti, til TV 2/FYN.

Men Bente Damhave har ikke tænkt sig at afbryde forbindelsen til Veder Følners formand.

Torsdag sagde hun til TV 2/FYN, at hun tager imod støtten med "kyshånd", og at det er dejligt, at nogle borgere synes, at hun laver en "rigtig politik". Og hun har ikke nogen problemer med støtten fra den stærkt højreorienterede kant.
- Jeg tilsidesætter jo heller ikke folk på baggrund af, at de er alkoholikere eller går til gymnastik om tirsdagen, forklarer hun.

Da hun fredag blev spurgt, hvad hun siger til udmeldingen fra partitoppen i Dansk Folkeparti, svarede hun, at hun ikke havde noget at tilføje udover det, hun allerede havde sagt torsdag. Udtalelser, som hun altså fortsat står ved.

Det får konsekvenser

Dansk Folkepartis partisekretær Poul Lindholm Nielsen siger, at partiet ikke kan have en byrådspolitiker, der har forbindelser til de stærkt højreorienterede foreninger. Han forventer derfor, at Bente Damhave retter ind.

- Hvis man ikke følger vores råd, får det konsekvenser, fortæller han.Det er op til partiets hovedbestyrelse at beslutte, om Bente Damhave skal ekskluderes, hvis hun ikke makker ret, oplyser Poul Lindholm Nielsen.

Foreningen Veder Følner skriver på sin hjemmeside, at foreningen modarbejder det multikulturelle samfund og kæmper for, at herboende indvandrere og flygtninge fra ikke-vestlige lande og deres efterkommere vender tilbage til deres oprindelsesland. Målsætningen er, at tildelingen af danske statsborgerskaber skal ophøre, og at straffelovens bestemmelser om blasfemi og racisme skal ophæves.

Men her og nu gælder det kampen for at få Bente Damhave i byrådet i Nyborg Kommune.
- Og det vil vi gøre alt for, siger Lars Grønbæk Larsen til TV 2/FYN.

Oversigt

    Oversigt