DF: Streng våbenlov rammer de forkerte

Den strenge våbenlov rammer i nogle tilfælde de forkerte personer, og det er ikke rimeligt. Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, der også er formand for Folketingets retsudvalg, efter en sag, hvor politiet vil have en ung fynbo fængslet, fordi han havde glemt to hobbyknive i sin bil.

TV 2/FYN kunne mandag aften fortælle historien om den 19-årige, bosniskfødte Haris Cehic, som i maj havde to, små hobbyknive i sin bil, da han skulle hente en kammerat ved Diskotek Buddy Holly i Middelfart. Knive, han bruger i forbindelse med sit arbejde på en tankstation, hvor han skærer papkasser op, men som han nogle dage forinden havde glemt i bilen.

Kan ødelægge fremtiden

Politiet dukkede denne nat op ved diskoteket, foretog en tilfældig undersøgelse af fynboens bil, fandt knivene og sigtede ham for overtrædelse af våbenloven.

I byretten fik Haris Cehic siden en bøde på 3000 kroner, men det var ikke nok for Fyns Politis chefanklager, Jan Stick, som har anket dommen til landsretten, og som nu kræver en frihedsstraf på syv dages ubetinget fængsel.

Men Peter Skaarup mener ikke, at den skrappere våbenlov burde ramme Haris Cehic så hårdt.
- Det er ikke umiddelbart tanken, at man skal ramme mennesker, der bruger kniven i forbindelse med deres arbejde og har glemt den i deres bil, siger Peter Skaarup til TV 2/FYN.

Haris Cehic har det skidt med, at to arbejdsredskaber, som mange danskere for eksempel bruger i haven, på genbrugspladsen eller på fisketure, skal spolere så meget for ham.
- Det har jeg det virkelig, virkelig dårligt med. Det kan ødelægge min fremtid, siger han til TV 2/FYN.

En dom på cv'et betyder nemlig, at Haris Cehic formentligt må opgive drømmen om at blive politibetjent i Danmark.
- Dét, der er vigtigt, er, at loven rammer hovedet på sømmet og rammer de bandemedlemmer, som i øjeblikket gør vores gader usikre. Det er dem, vi skal ramme, fortæller Peter Skaarup.

Retsordføreren forklarer, at våbenloven ikke vil "gælde for al tid og evighed" i sin nuværende form, og at loven senere bør justeres, så den ikke rammer folk i Haris Cehics situation.
- Der er tilsyneladende nogle eksempler på nogle, der måske ikke kan betragtes som bandemedlemmer, og som egentligt bare har glemt en kniv fra deres arbejde. Og det er klart, at det vil indgå i evalueringen af den lov, vi har lavet, med henblik på at se, om der er nogle justeringer, vi skal foretage, siger Peter Skaarup til TV 2/FYN.

Forsvarsadvokaten for Haris Cehic mener, at samfundet taber på en så streng våbenlov, der rammer hans 19-årige klient, som både ønsker at komme ind til forsvaret og at blive betjent.
- I sidste ende kan vi gå glip af en ressource, siger advokaten, Klaus Ewald fra Odense.

Politiets chefanklager, Jan Stick, henholder sig til, at han blot følger den våbenlov, som politikerne har lavet.
- Det er ikke første gang, at politikere bliver overraskede over de love, de vedtager. Det er en skrap våbenlov, som desværre rammer den unge mand, siger Jan Stick til TV 2/FYN.

Oversigt

    Oversigt