DF taber terræn: Det er en syngende lussing fra vælgerne

Dansk Folkeparti mister fem pladser på Fyn. Partiet går fra 30 til 25 mandater efter gårsdagens valg.

Der kommer til at stå Dansk Folkeparti på færre taburetter rundt om på Fyn, når de nye byråd og kommunalbestyrelser træder sammen 1. januar 2018.

På hele Fyn er Dansk Folkeparti gået fem mandater tilbage fra 30 ved valget i 2013 til 25 mandater i 2017.

- Valgresultatet har været en syngende lussing til Dansk Folkeparti. I Svendborg og Assens har partiet fået et dobbelt nederlag. De har først mistet opbakning blandt vælgerne, dernæst  har de tabt nogle indflydelsesrige poster i forbindelse med konstitueringerne, vurderer TV 2/Fyns politiske kommentator, Jesper Buch.

Assens: Vælgerne straffer partierne for skolelukninger

quote Jeg er sikker på, at der ligger ”en tak for sidst” fra Venstre, som ikke har haft noget behov for at dele med DF

Jesper Buch, politisk kommentator, TV 2/Fyn

I Assens var Jens Henrik Thulesen Dahl i spil til borgmesterposten, men partiet fik et så dårligt valg, at DF ikke får en eneste udvalgsformandspost, meddelte Jens Henrik Thulesen Dahl til TV 2/Fyn først på valgnatten.

Partiet mister et mandat og går fra fire til tre pladser i byrådet. Partiet fik 12,3 procent af stemmerne ved tirsdagens valg. Det er en tilbagegang på 1,5 procentpoint i forhold til valget i 2013.

Jens Henrik Thulesen Dahl forklarer det med, at vælgerne straffer Dansk Folkeparti for partiets involvering i omlægningen af skolestrukturen i Assens Kommune.

Jens Henrik Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti, Assens

- Det kan godt se ud som om, at de partier, der har gennemført strukturændringen på skoleområdet er blevet straffet ved det her valg. Det betyder, at vi ikke har været gode nok til at formidle, hvorfor det har været nødvendigt at gennemføre. Det kan da ærgre mig, sagde Jens Henrik Thulesen Dahl TV 2/Fyn på valgnatten.

Men ifølge Jesper Buch kan de manglende udvalgsposter til partiet skyldes politisk hævn:

- I Assens har DF mistet en udvalgsformandspost og posten som 1. viceborgmester, og i Svendborg har DF mistet to næstformandsposter i udvalgene, og jeg er sikker på, at der ligger ”en tak for sidst” fra Venstre, som ikke har haft noget behov for at dele med DF i forbindelse med fordelingen af posterne, efter stemmerne var talt op, vurderer Jesper Buch.

​Svendborg: Borgmesteren har ikke brug for os

I Svendborg får Dansk Folkeparti 13,9 procent af stemmerne. Det er 1,5 procentpoint lavere end i 2013, hvor partiet høstede 15,4 procent af stemmerne. Derfor mister partiet et mandat og får kun fire pladser i byrådet de næste fire år.  

Dog kommer partiet til at stå uden for flertallet i Svendborg. På valgnatten faldt det ud til, at rød blok konstituerede sig uden Dansk Folkepartis mandater.

Dorthe Ullemose, Dansk Folkeparti, Svendborg

- Resultatet bliver sådan, fordi det ender med et rent rødt flertal, så bliver vi jo ikke vigtige. Hvis vi skulle pege på Bo Hansen (S), så var vi vigtige, men nu er han ikke afhængig af os. Derfor bliver udfaldet sådan her, siger Dorthe Ullemose fra Dansk Folkeparti til TV 2/Fyn på valgnatten.

Nyborg: Mistede stemmer til Venstre

I Nyborg mister Dansk Folkeparti 2,3 procentpoint i forhold til det seneste valg. Partiet fik 10,3 procent af stemmerne i kommunen i 2013, men denne gang stemte otte procent på partiet. Derfor mister de et mandat og går fra tre til to pladser i byrådet. Ifølge partiets formand i Nyborg skyldes det både en tilbagegang på landsplan, samt at flere af partiets hidtidige stemmer er endt hos Venstre.

Carsten Kudsk, Dansk Folkeparti, Nyborg

- Vi kan se, at det generelt er gået tilbage på landsplan. Og så har Kenneth Muhs gjort det godt i sin periode, så han har støvsuget det hele, siger Carsten Kudsk, Dansk Folkeparti.

quote Det er min vurdering, at DF nu betaler prisen lokalt for den landspolitiske flirt mellem S og DF

Jesper Buch, politisk kommentator, TV 2/Fyn

På landsplan er Dansk Folkeparti gået tilbage med 1,37 procentpoint i forhold til det seneste valg. I 2013 fik partiet 10,12 procent af de samlede stemmer, hvor fordeling i 2017 ender på 8,75 procent.

- Det er min vurdering, at DF nu betaler prisen lokalt for den landspolitiske flirt mellem S og DF. De to spidskandidater i Assens og Svendborg, som også sidder i Folketinget, har forsøgt at overføre Christiansborg-taktikken til kommunalpolitikken, og det går bare ikke. Jeg tror, at mange af partiets vælgere ude i det gule Danmark har haft det svært med tanken om, at deres parti skulle hjælpe en socialdemokrat til magten, siger Jesper Buch.

Udover Assens, Nyborg og Svendborg har Dansk Folkeparti tabt et mandat i henholdsvis  Odense, Middelfart og på Langeland. Dog er partiet gået frem med et mandat på Ærø.

Oversigt

    Oversigt