Analyse: DF vil have borgmesterposten i Assens

Dansk Folkeparti har store ambitioner om at få partiets første borgmesterpost udenfor København. Assens passer perfekt ind i planerne, og partiet står med med en stærk kandidat, nemlig partiformandens bror, Jens Henrik Thulesen Dahl.

Venstre-borgmester Søren Steen Andersen vandt borgmesterkæden i 2013. Flertallet var solidt, men i konstitueringsforhandlingerne var DF's daværende spidskandidat, Hans Bjergegaard, efter sigende ikke helt så nem at danse med som først antaget.

DF-erne har siden 2013 fået endnu mere selvtillid og går nu efter borgmesterposten. Ambitionerne har fået ekstra næring efter de landspolitiske tilnærmelser mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

quote Assens passer perfekt ind i DF-planerne om, at partiet denne gang skal have sin første borgmesterpost udenfor København

 

Chancen for en DF-borgmester er størst i de kommuner, hvor partiet kan bryde et eventuelt borgerligt flertal ved at gå sammen med Socialdemokraterne. Og Assens passer perfekt ind i DF-planerne om, at partiet denne gang skal have sin første borgmesterpost udenfor København.

Den nye spidskandidat, Jens Henrik Thulesen Dahl, siger da også med klar og tydelig stemme, at han vil være ny borgmester. 
 
Men det sagde den tidligere spidskandidat, Hans Bjergegaard, også ved valget i 2013. Det nye er bare, at Jens Henrik Thulesen Dahl imodsætning til sin forgænger melder klart ud på forhånd, at han er parat til at bryde med et eventuelt borgerligt flertal på valgnatten.

Ikke kun snik snak

Den nuværende Venstre-borgmester Søren Steen Andersen har allerede fået at føle, at der på ingen måde er tale om, at DF-erne blot snik-snakker for at gøre sig interessante. 

Vi så det senest i forbindelse med budgetforliget, hvor S og DF var parate til at gå sammen uden om borgmesterpartiet.

Det samme skete i forbindelse med den nye skolestruktur, som S og DF vedtog tidligere på sommeren - uden Venstres deltagelse.

quote Det står med andre ord efterhånden lysende klart, at Jens Henrik Thulsen Dahl mener det alvorligt

 

Det står med andre ord efterhånden lysende klart, at Jens Henrik Thulsen Dahl mener det alvorligt.

Det forudsætter selvfølgelig, at Socialdemokraternes spidskandidat Charlotte Vincentz hopper med på ideen. Men hvis der er blåt flertal efter valget, kan hun næppe bringe sig selv i spil som ny borgmester. Så hvorfor ikke forsøge at høste indflydelse ved at pege på DF-eren som ny borgmester? Det kan ikke udelukkes, at hun gør alvor af det, men det vil gøre ondt i dele af hendes eget bagland. 

Kæmpe skuffelse

For Søren Steen Andersen må tilnærmelserne mellem S og DF være lidt af en streg i regningen.  Han har været meget synlig i lokalsamfundet, synlig i medierne og god til at markere sig med synspunkter i forhold til den overordnede fælles fynske dagsorden. 

Nu er spørgsmålet, om borgmestereffekten og hans modstand mod skolelukningerne kan skaffe tilstrækkelig fremgang til, at han alligevel kan fortsætte. 

quote I den sammenhæng er det værd at bemærke, at den radikale spidskandidat Poul Poulsen slår syv kors foran sig ved tanken om en DF-borgmester.

 

I den sammenhæng er det værd at bemærke, at den radikale spidskandidat Poul Poulsen slår syv kors foran sig ved tanken om en DF-borgmester. Han - og det samme gælder SF's spidskandidat Mogens Mulle Johansen - indgår næppe i en konstituering, som betyder væsentlig indflydelse til Dansk Folkeparti.

Derfor er der trods alt  stadig mulighed for, at Søren Steen Andersen kan fortsætte ved bordenden efter valget.

Ved valget i 2013 fik Venstre 11 mandater og var ganske tæt på det 12. mandat - det tilfaldt sent på aftenen de Konservative, da Assens By var optalt. Og det var et billigt mandat for dem.

Et blåt præsidentvalg

Omvendt må man sige, at Søren Steen Andersen er oppe imod en stærk DF-kandidat. Jens Henrik Thulesen Dahl, storebror til partiformand Kristian Thulesen Dahl, har mange års erfaring fra Folketinget. Han er en stemmesluger i Assens, og ved folketingsvalget i 2015 stemte hver fjerde vælger på Dansk Folkeparti.

Hvor valget for fire år siden var et rødt-blåt præsidentvalg mellem spidskandidaterne fra Venstre og Socialdemokraterne, er det nye denne gang, at der er udsigt til et rent blåt præsidentvalg. Mellem Søren Steen Andersen og Jens Henrik Thulesen Dahl.

Oversigt

    Oversigt