DF vil slagte Odense i aftale om udligning

Dansk Folkeparti vil skære kraftigt i de 72 millioner kroner Odense Kommune årligt modtager i integrationstilskud. Det kan koste skolelukninger siger byens Borgmester.

Den såkaldte udlændingeudligning er skruet sådan sammen, at de kommuner med forhlodsvist mange indvandrere får penge fra kommuner, der ikke har så mange indvandrere. Det gør de, for at løse de integrationsudfordringer der følger med mange borgere med indvandrerbaggrund.

TV 2/Fyn har fundet tal fra ni af de fynske kommuner, og de viser, at otte kommuner alle afleverer mellem 5 og 20 millioner til puljen, imens Odense er eneste modtager. De får til gengæld 72 millioner kroner årligt.

 

Kroner modtaget/afgivet til udlændingeudligning

Problemet er bare at undersøgelser fra indenrigsministeriet viser, at de store kommuners udgifter til flygtninge reelt er 50 procent lavere end forudsat i udligningsordningen.

Det for nu Dansk Folkeparti til at kræve ændringer i forbindelse med sommerens kommuneforhandlinger.

- Vi vil gerne finde flere penge til kernevelfærd som børn, ældre og handicappede. Det kan vi gøre via den konto vi mener er for stor i forhold til flygtninge/udlændinge som vi slet ikke mener skal integreres ude i kommunerne, siger kommunalordfører i Dansk Folkeparti Susanne Eilersen til TV 2/Fyn.

I dag modtager en kommune 25.000 kroner som bonus, hvis de har held med at få sendt en flygtning retur til hjemlandet. Den er dog alt for lille, når man ser på den udligningsordning der i dag er på området.

- Incitamentet til at få sendt folk hjem er ikke tilstede, hvis økonomien hænger sammen. Derfor mener vi dette er den rigtige vej at gå, siger Susanne Eilersen.

Rahbek Juel: Fatamogana

Hvis forslaget gennemføres i forbindelse med kommuneforhandlingerne senere på året vil det betyde markante ændringer i fordelingen fra små til store kommuner. Noget der vil ramme en kommune som Odense hårdt.

- Det er at give en straf på de kommuner, der skal løfte integrationsindsatsen. Langt de fleste af de indvandrere der er i Odense har enten permanent opholdstilladelse eller er danske statsborgere. Det er fatamogana at tro, at man bare kan sende dem retur til deres oprindelsesland, siger Peter Rahbek Juel til TV 2/Fyn.

Hvis forslaget føres igennem vil det få alvorlige konsekvenser for økonomien i Odense.

- 72 millioner kroner svarer cirka til 140 lærestillinger. Det svarer til 2 folkeskoler vi skal ud og lukke, lyder advarslen fra Peter Rahbek Juel.

Mere omfordeling forventes i Assens

Mens borgmesteren i Odense advarer, så mener Assens-borgmester Søren Steen Andersen kun forslaget fra Dansk Folkeparti er første skridt i en mere gennemgående revision af måden fordelingen af penge mellem landets kommuner foregår på.

- Det er bare en lille fli af det jeg og mange andre borgmestre har påpeget, der er galt med udligningssystemet som det er i dag. Man har fået en hel anden personsammensætning i storbyerne, der er meget mere pengestærk end i 1980´erne, da man udtænkte elementerne i udlingningssystemet. Det kunne være man skulle vende det om, fintune tingene til 2017 niveau, lyder det fra Assens-borgmester Søren Steen Andersen til TV 2/Fyn.

Forhandlingerne om den fremtidige fordeling mellem kommunerne foregår i sommermånederne i år.

 

Oversigt

    Oversigt