Fynsk borgmester hædret for sin dialog med borgerne: - Intet slår at tale med folk ansigt til ansigt

Hans Stavnsager var den eneste borgmester, der var nomineret til Dialogprisen, men måtte se sig slået. Konkurrenterne er alle medlemmer af Folketinget.

Fra Folkemødets hovedscene overrakte arrangørerne lørdag aften Dialogprisen til det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA). 

En pris, der hvert år gives til en politiker, som i særlig grad har lyttet og ladet sig påvirke af debatten i det forgangne år. En politiker, der - med juryens ord - forstår "samtalens kunst" og "ikke bare taler, men taler med os". 

Blandt de nominerede var som den eneste borgmester Hans Stavnsager (S) fra Faaborg-Midtfyn Kommune, som var valgt for sin "konstruktive og dialogbaserede tilgang til politisk debat." 

- Jeg er stolt af at have været nomineret som den eneste borgmester i landet. Og så er det sjovt at være her og for første gang så på hovedscenen, siger borgmesteren, da TV 2 Fyn møder ham på Bornholm.

Selvom han var eneste repræsentant fra Faaborg-Midtfyn Kommune, skal nomineringen ses som en kæmpe ros til alle i kommunen, mener Stavnsager. Og havde han vundet den, ville han have "delt sejren med hele kommunen". 

- Der er ikke meget ved at være i dialog, hvis man er i dialog med sig selv, siger han. 

De fem nominerede til Dialogprisen var:


Uddelingen af Dialogprisen var det sidste arrangement ved Folkemødet, der startede torsdag.
Uddelingen af Dialogprisen var det sidste arrangement ved Folkemødet, der startede torsdag.
Foto: Maiken Brusgaard Christensen / TV 2 Fyn

Indbød til dialog om lukning af vej

Den fynske borgmester var udpeget af en jury, men han håber også, at borgere i Faaborg-Midtfyn Kommune kan se og mærke grunden til, at han lørdag stod på hovedscenen som den eneste af landets borgmestre. 

Han prioriterer dialogen over at sidde bag en skærm i hverdagen, siger han. Særligt den fysiske af slagsen.

Det, der særligt kendetegner netop Hans Stavnsager, er nemlig, at han så vidt muligt forsøger at mødes ansigt til ansigt med kommunens borgere. 

quote Det kan godt være, at jeg er gammeldags

Hans Stavnsager (S), borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune

Her fremhæver han selv, hvordan kommunen forrige sommer lavede en to måneders prøveperiode, da det blev besluttet at lukke for biltrafik på Vestkaj i Faaborg. 

- I stedet for med det samme at sige, at nu lukker vi den vej, så prøvede vi det af og inviterede alle, der havde lyst til at komme, til et evalueringsmøde. Det kom 60 mennesker, der blev diskuteret, og næsten alle var positive, siger han. 

- Hvis vi bare havde besluttet de i kommunalbestyrelsen, som det er normalt at gøre, tror jeg, der ville være opstået modstand i byen. 

Måske gammeldags

Flere af Hans Stavnsagers konkurrenter til prisen blev fremhævet for deres tilstedeværelse på sociale medier, herunder blandt andre den radikale Stinus Lindgreen, som er formand for Folketingets Epidemiudvalg. 

At Hans Stavnsager vægter den fysiske dialog højere end den digitale må dog ikke ses som en kritik af konkurrenternes metoder. 

Han bruger selv sociale medier for at komme bredt ud med sine budskaber, siger han og tilføjer:

- Det kan godt være, at jeg er gammeldags, men kvaliteten af dialogen bliver simpelthen bedre, når vi sidder i et rum sammen. Det tager tid, og man skal ville det, men det er dér, jeg føler, at jeg får mest ud af min arbejdstid. 

- Man kan bruge sociale medier til mange ting, men i sidste ende er der ikke noget, der slår det at snakke med folk ansigt til ansigt, siger Hans Stavnsager. 

Tidligere vindere af Dialogprisen

Aaja Chemnitz Larsen (IA) vandt prisen for måden, hun arbejder for en styrket dialog mellem Danmark og Grønland. 

Da hun afslutningsvist blev spurgt, hvem der gerne måtte "oppe sig" på området, svarede hun statsminister Mette Frederiksen (S).  

Oversigt

    Oversigt