Odenses første Pride: - Kampen er ikke forbi endnu, der er stadig langt

På lørdag vil Odense Pride for første gang indtage de odenseanske gader. En demonstration og parade i Kongens Have, der støtter det fynske LGBTQIA+-miljø.

- Vores vision er at skabe en verden, hvor enhver kan elske og leve frit og i tryghed. 

Sådan skriver arrangørerne bag Odense Pride og Demonstration på Facebook, der lørdag vil fylde Kongens Have med boder, kunstnere og musik. 

En af dem der står bag arrangementet er 23-årige Ronja-Helena Riis Nielsen, der til dagligt bor og studerer i Odense. 

Ronja-Helena Riis Nielsen identificerer sig som nonbinær transkønnet og bruger de/dem frem for hun/hende eller han/ham, hvilket vil fremgå i artiklen. 

Nonbinær transkønnet

For dem er Odense Pride meget mere end en festdag. For selvom de mener, at det er vigtigt at fejre LGBTQIA+-miljøet på Fyn, handler det i lige så høj grad om at kæmpe for et mere inkluderende samfund. 

- Pride er først og fremmest en demonstration. For selvom vi er kommet langt i kampen for lige rettigheder, bedre vilkår og et bedre samfund for LGBT-personer, så er kampen ikke forbi. Vi har stadig langt igen, siger Ronja-Helena Riis Nielsen. 

Ronja-Helena Riis Nielsen mener, at det kan være ekskluderende, hvis Danmark kun har én pride.
Ronja-Helena Riis Nielsen mener, at det kan være ekskluderende, hvis Danmark kun har én pride.
Foto: Louise Koustrup / TV 2 Fyn

quote Som transkønnet nonbinær person, har jeg ikke særlig meget repræsentation i det offentlige

Ronja-Helena Riis Nielsen, Bestyrelsesmedlem i Odense Pride

Og for dem er netop Odense Pride en særlig begivenhed. For udover at være den første Pride i Odense nogensinde, er det også den første Pride Ronja-Helena Riis Nielsen skal deltage i. 

- Det er vigtigt for mig at deltage i Odense Pride. For som en transkønnet nonbinær person, har jeg ikke særlig meget repræsentation i det offentlige, fortæller de og fortsætter:

- Odense Pride kan være med til at skabe en dialog om ting, der har brug for mere repræsentation i samfundet generelt. For eksempel personer, der definerer sig som nonbinær eller intersex eller (personer, red.), der lever som polyamorøse, siger Ronja-Helena Riis Nielsen.

Ikke mange muligheder på Fyn

Med Odense Pride håber Ronja-Helena Riis Nielsen og de resterende arrangører at skabe bedre muligheder for LGBTQIA+-kulturen på Fyn. 

For selvom Odense er Danmarks tredje største by, mener Ronja-Helena Riis Nielsen ikke, at byen rummer mange muligheder for queer-folk. 

- Jeg håber, at der fremtidigt vil komme mange flere LGBT-centrerede aktiviteter på Fyn generelt. Det kan være alt fra gay-barer til ungdomsklubber eller sportsforeninger, siger Ronja-Helena Riis Nielsen. 

Hvad står LGBTQIA+ for?

De mener ikke, at det bør være nødvendigt for LGBTQIA+-personer at søge væk fra Fyn, hvis man ønsker at deltage i Pride eller andre queer-orienterede aktiviteter. 

- For mig betyder det meget at være en del af et større fællesskab og samfund med LGBT-personer. Derfor synes jeg også, det er vigtigt, at Odense får sin egen Pride. På den måde kan vi gøre det mere normalt at være LGBT-person, siger Ronja-Helena Riis Nielsen. 

LGBT-kultur vedrører alle

Odense Pride er - udover at være en parade og demonstration - også en organisation, der kæmper for lige rettigheder til LGBTQIA+-personer på Fyn. Organisationen blev stiftet i december 2020 af tidligere og nuværende medlemmer af Socialistisk Ungdomsfront. 

Odense Pride er politisk, men partipolitisk uafhængig.

Laura Klarskov synes, at en pride i Odense også kan gavne lokalsamfundene på Fyn.
Laura Klarskov synes, at en pride i Odense også kan gavne lokalsamfundene på Fyn.
Foto: Louise Koustrup / TV 2 Fyn

quote Det skal være acceptabelt at være queer

Laura Klarskov, Bestyrelsesmedlem i Odense Pride

En af dem er 18-årige Laura Klarskov. Ligesom Ronja-Helena Riis Hansen er hun bestyrelsesmedlem og frivillig i organisationen Odense Pride. 

Laura Klarskov identificerer sig som ciskønnet heteroseksuel kvinde. Det betyder at hun identificerer sig som det køn hun blev tildelt ved fødslen og bruger derfor pronominerne hun/hende. 

Hun mener, at det er vigtigt, at også personer udenfor LGBT-miljøet - såsom hende selv - viser deres støtte.

- Det er vigtigt, at også heteroseksuelle ciskønnede mennesker støtter op om Odense Pride, siger Laura Klarskov og fortsætter:

- Jo mere normalt det bliver at de her mennesker er her og eksisterer og skal accepteres, jo bedre bliver levevilkårene og mulighederne for LBGT-personer. 

Laura Klarskov er bestyrelsesmedlem og frivillig i Odense Pride.
Fotograf: Fotograf og redigering: Louise Koustrup

Laura Klarskov fortæller, at et af Odense Prides formål er at få mere politik til byen. Med tiltag som Odense Pride håber hun, at flere politiske initiativer fødes på Fyn i fremtiden.

Hun forventer at Odense Pride vil bidrage med noget positivt til det fynske samfund. Særligt for fynboere, der er en del af LGBTQIA+-miljøet. 

- Drømmescenariet er, at der er flere borgere i Odense og på Fyn, der vil acceptere, at det er sådan her, der er nogen mennesker, der føler sig, siger Laura Klarskov og fortsætter:

- Jeg synes det er vigtigt at oplyse borgerne i hele landet, så vi kan finde en større forståelse for de forskellige seksualiteter og kønsudtryk. Det skal være acceptabelt at være queer.

Corona restriktioner

Odense Pride starter på lørdag i Kongens Have i Odense C og starter klokken 13:00. Alle er velkomne til at deltage. 

Oversigt

    Oversigt