Direktør indrømmer fejl i befrugtningssag

Direktør for Odense Universitetshospital erkender, at psykisk sygt par ikke skulle være tilbudt kunstig befrugtning. Nu skal der være skarpere procedurer.

Det var forkert, at Odense Universitetshospital hjalp et par med alvorlige psykiske problemer til at blive forældre.

Sådan lyder det fra den administrerende hospitalsdirektør, Jane Kraglund, på baggrund af sagen, hvor barnet blev tvangsfjernet blot fem uger efter fødslen.

- Det er svært at sige andet end, at mange gerne ville have været denne sag foruden, siger Jane Kraglund, der dog afviser, at forløbet skal få interne konsekvenser.

- Vi kan ikke gøre dette om, konstaterer hun om det, hun kalder "en dybt tragisk sag, hvor der kun er tabere".

Ifølge Nordfyns Kommune er faderen skizofren og har desuden tidligere været alkohol- og stofmisbruger. Moderen har diagnoserne Tourette Syndrom og ADHD, og hun var i antidepressiv behandling, indtil hun blev gravid.

Da parret modtog fertilitetsbehandlingen, vidste lægerne, at parret var kendt i systemet, fortæller kommunens borgmester Morten Andersen (V).

Ifølge direktør Jane Kraglund skal hospitalet altid afvise at give kunstig befrugtning, hvis der er "åbenlys tvivl om parrets forældreevne". Men det har ikke været tilfældet i den konkrete sag.

- Der har ikke været oplysninger og en fremtoning hos patienten, der gør, at der var åbenlys tvivl om forældreevnen, siger hun.

I stedet var der blot "tvivl" om forældreevnen hos parret, og så er det op til en konkret vurdering, om de sociale myndigheder skal kontaktes før en eventuel kunstig befrugtning.

- Der er altid tale om et definitionsspørgsmål. Med denne sag vil vi gå ind og vurdere, om vores egne procedurer er skarpe nok på tvivlsspørgsmål, siger Jane Kraglund, der ligeledes retter henvendelse til Sundhedsstyrelsen for at få klarere retningslinjer på området.

- Der kan være grund til at tage denne definition op på landsplan, siger direktøren.

Oversigt

    Oversigt