I det fynske folks tjeneste

DMI: Lumskt vejr giver morgenglatte veje

Det er glat onsdag morgen, efter at et regnvejr har lagt sig på vejene og er frosset til is.

Fodgængere, cyklister og bilister skal holde tungen lige i munden, når de bevæger sig udenfor onsdag morgen. For selv om termometeret viser plusgrader, så er det spejlglat rigtig mange steder i landet.

- Vi havde et nedbørsområde med slud, sne og regn, der rullede hen over landet i går aftes. Det efterlod en våd overflade, og da jorden stadig er dybfrossen, så fryser det på overfladerne, siger Mogens Rønnebek fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI)

- Der, hvor man ikke har saltet, efter at det er klaret op her til morgen, der er det rigtig, rigtig glat, siger han.

Mange kan blive snydt af, at det faktisk er to-tre grader i luften onsdag morgen - men pas på, lyder opfordringen fra meteorologen.

- Det er en rigtig lumsk situation lige nu, siger han.

Hos Banedanmark advarer sektionschef Helle Bøhl-Møller også om, at der kan være glat på mange togperroner her til morgen.

- Vi er i gang med at rydde. Men isslag kan være meget lumskt, så derfor sender vi samtidig en advarsel ud, siger hun.

Banedanmark oplever hvert år passagerer, der glider og kommer til skade, når det er glat. Ifølge sektionschefen har antallet dog været faldende de seneste år.

Vejdirektoratet advarer også om pletvis isglatte veje i Randers, Esbjerg, Fredericia, Kerteminde, Ringsted, Holbæk, Halsnæs, Helsingør, Rudersdal, Allerød, Frederiksberg og på Bornholm.

Samtidig advares der om vind på Storebæltsbroen, ligesom færgen fra Ystad til København er cirka 90 minutter forsinket på grund af blæsten.

Sidste år i januar havde skadestuerne ekstremt travlt på grund af glatte fortove og frostvejr, som betød mange faldulykker og brækkede lemmer.