Dommer godkender PETs agent

PET får opbakning af retsformand i terrorsagen i Østre Landsret.

PETs meddeler udførte ikke ulovlig agentvirksomhed, da han fortalte efterretningstjenesten om fire mænd i Vollsmose. De fire er tiltalt for at ville planlægge en eller flere bombesprængninger.

Det fastslog landsdommer Folmer Teilmann i Østre Landsret torsdag morgen, da han i den såkaldte retsbelæring gav nævningene sin vurdering af den omfattende sag, som nu nærmer sig sin afslutning.

I øvrigt var meddelerens informationer underbygget af andre oplysninger, sagde landsdommeren.

PETs hjælper har indtaget hovedrollen under sagen, hvor forsvarerne har ment, at han gik alt for vidt og opildnede de fire til at kaste sig ud i ulovligheder. Det vakte røre, da det kom frem, at han har modtaget 54.000 kroner skattefrit af PET for sin indsats.

En række af hans samtaler med de tiltalte blev optaget hemmeligt. Manden var nemlig udstyret med mikrofon i et bælte, ligesom samtaler blev aflyttet i en bil.

PETs hemmlige hjælper ikke til stede

I flere tilfælde var PETs hemmelige hjælper ikke til stede, da de tiltalte førte samtaler, som kan virke belastende, understregede landsdommeren i sin tale.

Hjælperen var et "meget troværdigt vidne", fremhævede Folmer Teilmann og afviste dermed forsvarernes beskrivelser af manden, som nu er under vidnebeskyttelse.

Ved retsbelæringens afslutning trækker nævningene sig tilbage for at votere. De må ikke tale med andre, mens de diskuterer, om de skal svare ja eller nej på den stribe spørgsmål, som de skal besvare. Muligvis vil voteringen trække i langdrag, og derfor er der reserveret hotelværelser til nævningene.

Også under hotelopholdet vil de blive holdt isoleret fra omverdenen.

Oversigt

    Oversigt