Domstole kritiserer politikere for tomme løfter om sikkerhed

Socialdemokrat taler mod bedre vidende, siger dommernes formand. Ingen ekstra penge til øget sikkerhed.

Regeringen afviser at bevilge penge til at forbedre sikkerheden ved domstolene. Og dermed løber politikerne fra deres tidligere udtalelser, lyder kritikken fra både Domstolsstyrelsen og af dommernes forening.

Politikerne er kommet med tomme løfter, er budskabet fra højesteretsdommer Jens Peter Christensen og direktøren for Domstolsstyrelsen, Charlotte Münter, i en usædvanlig pressemeddelelse fredag.

I september blev en advokat dræbt af skud under et retsmøde i fogedretten i København. Dengang var der under debatten "stor lydhørhed" blandt politikerne over for ønsker om bedre sikkerhed.

- Vi må nu konstatere, at det ser ud til, at lydhørheden mest var ord og ikke udstrækker sig til konkret handling i form af penge til adgangskontrol, skriver de to i pressemeddelelsen.

Jens Peter Christensen er formand for Domstolsstyrelsens bestyrelse.

Justitsministeriet mener, at omkostninger til øget sikkerhed kan findes inden for det nuværende budget.

Til DR har Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, fredag sagt, at der er rigeligt med plads til sikkerhed inden for det eksisterende budget. Udtalelsen skuffer formanden for Dommerforeningen.

- Trine Bramsen taler klart mod bedre vidende, lyder det fra dommernes formand, Mikael Sjöberg.

- Hun ved godt, at der ikke er afsat en eneste krone, og at der ikke er plads til en eneste ekstra vagt i domstolenes budget til at bemande sikkerhedskontrollen, påpeger han.

Sjöberg konstaterer, at politikerne har trukket i land - og "nu sidder domstolene tilbage med et umuligt ansvar og en umulig opgave".

Også de yngre dommere, Dommerfuldmægtigforeningen, er kritisk. Formanden, Nina Palesa Bonde, forklarer, at der nok kan indkøbes for eksempel håndscannere til kontrol af tasker.

- Det er dog umuligt at finde penge til at ansætte det personale, der skal bruge scanneren, påpeger hun.

Også Nina Palesa Bonde undrer sig over socialdemokratens udtalelser.

- Det vides ikke, om Trine Bramsen er af den opfattelse, at lønkronerne skal findes ved at fyre noget af det eksisterende personale, som i dag håndterer helt andre opgaver end sikkerhed, lyder det.

Det er heller ikke muligt at slippe for udgifter til for eksempel husleje, fastslår Bonde.

- Det er beklageligt, hvis det er Trine Bramsens opfattelse, da dette ikke kan lade sig gøre, fortsætter hun.

Trine Bramsen skriver til Ritzau, at hun ikke har kommentarer til kritikken. I øvrigt kaldes justitsministeren nu i samråd af Dansk Folkeparti for at forklare, hvorfor der ikke afsættes ekstra penge til sikkerheden.

Oversigt

    Oversigt