Dreng fjernet efter anklager om vold: Odense Kommune ændrede plejebarns forklaring

Odense Kommune ændrede et plejebarns afvisning af vold til en bekræftelse af, at volden havde fundet sted. Det har nu fået plejefamilien til at politianmelde Odense Kommune.

Sagen om det plejeforældrepar, som i januar blev politianmeldt af Odense Kommune, har taget en ny drejning.

Interne dokumenter, som TV 2/Fyn er kommet i besiddelse af, viser nu, at Odense Kommune ændrede i det ene plejebarns forklaring.

Plejeforældrene har via deres talsmand, Bjarne Clemmensen, indgivet en politianmeldelse mod Odense Kommune, hvori kommunen blandt andet anklages for at have fremstillet en falsk erklæring.

Det plejeforældrepar, som tidligere på året blev meldt til politiet af Odense Kommune, beder nu politiet efterforske den sagsbehandling, som førte frem til politianmeldelsen.
Det plejeforældrepar, som tidligere på året blev meldt til politiet af Odense Kommune, beder nu politiet efterforske den sagsbehandling, som førte frem til politianmeldelsen.

Plejebarns afvisning af voldsanklager blev til en bekræftelse

Plejefamilien havde ud over den otteårige plejesøn, som den formodede vold skulle have været rettet imod, også en 11-årig pige boende i familiepleje.

Der blev afholdt en børnesamtale med pigen den 5. januar 2017 - samme dag som børnene blev fjernet -  og her afviste plejedatteren, at voldsepisoden skulle have fundet sted.

Direkte adspurgt svarer den 11-årige pige, som vi her kalder 'Laura', sådan her:

Da jeg (kommunens sagsbehandler) siger, at vi har fået at vide, at plejebror har været udsat for nogen ting, siger 'Laura' hårdt: "Det passer ikke". 

Uddrag, referat af børnesamtale afholdt den 5. januar 2017.
Uddrag, referat af børnesamtale afholdt den 5. januar 2017.

Alligevel forfatter sagsbehandlere i Børn- og Ungeforvaltningen den 6. januar 2017 - altså dagen efter - en indstilling og en handleplan i forhold til pigen, hvor der står følgende:

Uddrag, indstilling dateret den 6. januar 2017.
Uddrag, indstilling dateret den 6. januar 2017.

'Laura' har bekræftet, at plejebror har været udsat for vold.

Kommunen skriver altså her det modsatte af, hvad pigen er citeret for at have sagt i børnesamtalen. 

TV 2/Fyn har talt med flere af dem, der var med til børnesamtalen, og ingen af dem kan genkende, at pigen skulle have bekræftet at have overværet den episode, som kommunen senere anmeldte til politiet som vold.

Talsmand: Jeg frygter, at man har konstrueret en bekræftelse

quote - Man har - sådan ser det i hvert fald ud - konstrueret en bekræftelse fra det andet plejebarn om, at hun har set det ske.

Bjarne Clemmensen, talsperson for anmeldt plejefamilie.

Plejefamiliens talsmand er mildest talt rystet over at læse pigens sagsakter.

- Man har - sådan ser det i hvert fald ud - konstrueret en bekræftelse fra det andet plejebarn om, at hun har set det ske, siger Bjarne Clemmensen, der altså nu har bedt politiet undersøge sagen.

Odense Kommunes ændring af pigens forklaring peger ifølge plejefamiliens talsmand Bjarne Clemmensen i retning af, at grundlaget for kommunens politianmeldelse og pludselige fjernelse af børnene er forkert.

- Her er noget helt galt. Sådan noget må ikke ske. Pilen peger i hver sin retning. Det er virkelig grænseoverskridende for mig at skulle anmelde en offentlig myndighed til politiet, men vi har ikke anden mulighed, siger talsmand for plejefamilien, Bjarne Clemmensen.

Hvorfor er det så vigtigt, om den 11-årige pige har bekræftet volden eller ej? En politianmeldelse om vold afhænger jo ikke af hvor mange, der siger, den har fundet sted?

- Denne her bekræftelse bruges i sagens sammenhæng, og så skal det også være rigtigt. Man skal huske på, at de her to børn har mistet deres hjem. De har boet i den her familie hele deres liv, og derfor er det bydende nødvendigt, at grundlaget for at fjerne dem fra deres plejeforældre er et hundrede procent i orden, siger Bjarne Clemmensen.

Bjarne Clemmensen er afsender af den politianmeldelse, som nu er indgivet mod Odense Kommune.

Odense Kommune afviser at kommentere sagen

Odense Kommune ønsker ikke at kommentere oplysningerne over for TV 2/Fyn.

Chefen for kommunens Familie- og Velfærdsafdeling, Morten Madsen, forklarer, at han ikke har mulighed for at svare på spørgsmål i sagen, da den indeholder personfølsomme oplysninger.

SAGEN KORT FORTALT

Børn fjernet fra barndomshjem

Både den otteårige plejesøn og den 11-årige plejesøster har været placeret i den pågældende plejefamilie fra fødslen.

Familien var genstand for en sand mediestorm tilbage i 2013, da et videoklip af plejemoderens overfusning af en ældre plejesøn, blev bragt i fjernsynet - og siden førte til en retssag, hvor plejemoderen blev frikendt.

På baggrund af sagen traf Ankestyrelsen i sommeren 2013 afgørelse om, at netop de to børn på nu otte og 11 år skulle forblive i pleje hos familien - blandt andet på grund af deres stærke tilknytning til familien.

Syd- og Sønderjyllands Politi meddelte i slutningen af marts 2017, at man havde valgt at indstille efterforskningen i forbindelse med den seneste anmeldelse mod plejefamilien på grund af manglende beviser.

Den 8-årige drengs biologiske mor har klaget til Statsadvokaten. 

Oversigt

    Oversigt