Driftslederen fra Jordløse klar til krig

I Jordløse på Vestfyn sidder en ukrainer, og følger med større og større bekymring udvikingen i sit hjemland. Han troede, at han snart skulle hjem og studere. Nu forbereder han sig på at rejse hjem og gå i krig.

Der er flere hundrede ukrainske landbrugsarbejdere på Fyn. I Jordløse ved Haarby arbejder Vitalii Kolisnyt som driftsleder. Men de sidste par dage har han brugt foran tv eller computerskærmen, hvor han har fulgt med i den dramatiske udvikling i sit hjemland.

- Det er rædselsfuldt og fuldkomment forfærdeligt, siger Vitalii Kolisnyk

Konflikten på Krim trappes op time for time. Konflikten kan virke fjern for mange danskere, men for de ukrainske landbrugsarbejdere på Fyn er konflikten skræmmende tæt på.

- De er meget utrygge ved situationen. De tænker på hvordan deres familier har det, og de tænker over om de stadig skal blive i Danmark eller vende hjem, siger HR-chef i Centrovice, Jens Skov Rasmussen.

Rusland har truet med at angribe Krim tirsdag morgen, hvis ikke de ukrainske militærenheder overgiver sig.

- Det er skræmmende at være vidne til. Alle mine venner kan gå ind i hæren, så jeg kan miste mange venner, siger den ukrainske landbrugsarbejder.

Vitalii Kolisnyk er dyrelægeuddannet. Han kommer fra den vestlige del af Ukraine, hvor befolkningen mest orienterer sig mod Vesten. Hans plan var, at han til efteråret skulle vende hjem for at læse en Phd. Men nu mobiliserer den ukrainske hær.

- Jeg er ikke bedre end andre ukrainere, så jeg er klar til at melde mig og gå i krig, siger Vitalii Kolisnyk.

Oversigt

    Oversigt