Droner skaber usikkerhed blandt brugerne af lufthavn

Hvis H. C. Andersen Airport i Beldringe bliver til dronecenter, kan det betyde, at det er slut med charter- og anden flyvning til og fra lufthavnen.

I forbindelse med lanceringen af en ny dronestrategi har Transportministeriet nedsat en taskforce, der skal udvikle lufthavnen til internationalt dronecenter. Taskforcen skal blandt andet se på, om civil lufttrafik kan forenes med test af droner.

Derfor har lufthavnens konstituerede direktør, John Midtiby Madsen, skrevet ud til de nuværende brugere og lejere i lufthavnen, at det kan føre til en melding om, at de to luftaktiviteter ikke kan forenes.

Det fremgår af en mail, som TV 2/FYN er kommet i besiddelse af.

Det bekymrer brugere og lejere af lufthavnen.

Blandt andet Gislev Rejser, der sender 6.500 gæster afsted fra lufthavnen hver sommer og planlægger at ekspandere yderligere.

 

quote Vi kunne godt være den usikkerhed foruden

Bestyrelsesformand for Gislev Rejser, Mogens Andersen

 

- Vi kunne godt være den usikkerhed foruden, men vi reagerer jo også på det siger Mogens Andersen, som er bestyrelsesformand for Gislev Rejser.

Direktøren for Uni-Fly, Jørgen Erik Andersen, som har til huse i lufthavnen, mener ikke der er noget problem:

- Hvis droner skal ud at flyve i det fri luftrum, skal de jo sameksistere med luftfarten. Her i lufthavnen har vi et forholdsvis kontrolleret miljø, hvor vi kan få det til at fungere. Vi mener ikke, det er noget problem, hvis man har viljen til det, siger han.

Ejerne forstår usikkerhed
Lufthavnen ejes af Nordfyns og Odense Kommuner, og borgmester på Nordfyn, Morten Andersen, forstår godt usikkerheden.

- Derfor er det vigtigt, at vi ret hurtigt får klarhed over, hvilken anden aktivitet, der kan være derude - og i hvilket omfang, siger han.

Borgmester Anker Boye i Odense siger:

- Som ejerkreds har vi en ambition om at skabe et internationalt dronecenter, hvor dronevirksomheder kan udvikle sig og potentielt skabe rigtig mange nye job. Men det er for tidligt at sige, hvad overvejelserne om et dronecenter kommer til at betyde for den almindelige flytrafik i HCA Airport, og han fortsætter: 

- Jeg har noteret mig, at der er eksperter, der peger på, at droner og almindelig flytrafik kan fungere side om side på samme tid. Men nu afventer vi anbefalingerne fra Task Forcen. Uanset hvad, skal markedet skal være modent til det, når vi giver dronerne højere prioritet, og så længe der er plads, skal lufthavnen udnyttes til almindelig flytrafik.

Transportminister Hans Christian Schmidt (V) vil ikke blandet sig i spørgsmålet.

- Jeg har slet ingen holdning til det, og hvis det er et problem på Fyn, så står det dem frit for at sige, at det synes vi ikke rigtig. 

Forskere finder det spændende
Dekan på Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet, Henrik Bindslev, som dronecentret hører under, kalder det spændende og perspektivrigt, hvis lufthavnen bliver reserveret til droneforskningen:

 

quote Spændende og perspektivrigt

Dekan på Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet, Henrik Bindslev

 

- Det vil vække opmærksomhed blandt udviklere hele verden over og kunne tiltrække både forskere, men ikke mindst også virksomheder til Fyn for at udvikle en ny industri, siger han.

 

Dekan: Spændende og perspektivrigt at lukke lufthavn for andre end droner

 

 

 

Oversigt

    Oversigt