I det fynske folks tjeneste

Dronningen uddeler fornem pris til fynsk gigtforsker

Dronning Ingrids Forskerpris 2014 blev tirsdag overrakt til Ewa Roos fra Syddansk Universitet.

Ewa Roos er professor i fysioterapi ved Forskningsenheden for Muskuloskeletal Funktion og Fysioterapi på Syddansk Universitet i Odense.

Hun får prisen på 100.000 kroner for en målrettet og aktiv indsats inden for dansk gigtforskning.

- Ewa Roos har siden sin uddannelse til fysioterapeut i 1981 haft interesse i at forebygge og optimere behandlingen af folkesygdommen artrose (slidgigt). Hendes forskning i musklernes betydning for forebyggelse af artrose og i hvordan forskellige træningsmetoder kan spille ind i forhold til at afhjælpe symptomer ved artrose i knæ, har bidraget til at styrke den evidensbaserede behandling af mennesker med artrose, lyder det blandt andet i begrundelsen fra formand for Gigtforeningens forskningsråd, professor, dr.med. Mikkel Østergaard.

Ewa Roos forskningresultater indgår nu i Sundhedsstyrelsens kliniske retningslinjer, fordi der er god evidens for, at træning i mange tilfælde vil være førstevalget som behandling.

- Det er en stor ære at modtage Dronning Ingrids Forskerpris, indstiftet af Gigtforeningen. Det er en væsentlig anerkendelse - ikke blot af mit bidrag til vores viden om artrose, men også af sygdommen selv. Hver femte voksne dansker har artrose i mere eller mindre grad. For den enkelte går det hårdt ud over livskvaliteten, for samfundet koster det mange milliarder hvert år, siger prismodtageren.

Ved du noget? Så send os et tip