Min mening: Flyt flere uddannelser til provinsen 

Sydfyn og Langeland har brug for, at politikerne laver en uddannelsespolitisk U-vending! På vores ungdomsuddannelser er der sparet på undervisningen, og i folkeskolen har der aldrig været flere ufaglærte lærere! Sådan lyder det fra folketingskandidat Bjørn Brandenborg i TV 2/Fyns nye klumme "Min mening - på vej mod valg".

Af folketingskandidat Bjørn Brandenborg (S)

Sydfyn og Langeland har brug for, at politikerne laver en uddannelsespolitisk U-vending! På vores ungdomsuddannelser er der skåret ind til benet på undervisningen, og i folkeskolen har pressede skoledere åbnet sluserne for ufaglærte skolelærere som aldrig før.  

På tværs af partier har vi traditionelt set været enige om, at man skal kunne bo og leve i alle dele af landet. Men regeringen er med sine besparelser godt i gang med at begrave det princip én gang for alle. For hvis det var svært at drive uddannelser i provinsen før i tiden, så gør deres besparelser det nærmest umuligt. Og det er os, der bor uden for de store byer, som må betale prisen.

Min mening - på vej mod valg

Unge må flytte til byerne

Over årene har spareøvelserne stået i kø, og det har presset uddannelser på tværs af landet til det alleryderste. Flere steder har centraliseringen taget livet af seminarier og SOSU-uddannelser, og den akutte mangel på uddannelsesmuligheder efterlader unge mennesker uden andre valg end at flytte til en større by. Resultatet er en de facto afvikling af provinsen og mindre byer, som hundredtusindvis af danskere ellers kalder for deres hjem.

Men centraliseringen og besparelserne efterlader os også med et andet problem. I folkeskolen har manglen på uddannede lærere fået pressede skoleledere til at gøre brug af ufaglærte lærere i et stort omfang. I Svendborg er mere en 12 pct. af lærerne ufaglærte – og vores børns undervisning bliver også derefter. Den udvikling skal vi have stoppet og vendt. Gode lærere med en god uddannelse i rygsækken er forudsætningen for at give vores børn de bedste rammer og den bedste undervisning. 

Nyt seminar på Sydfyn

Regeringens monotone mantra har i årevis været, at vi ville få flere og dygtigere lærere, hvis vi centraliserede uddannelserne i de store byer. Men resultatet viser det modsatte.

Jeg vil oprette et nyt seminarium på Sydfyn, så vi kan tage livtag med den centralisering, som langsomt tager livet af vores lokalsamfund. I alle dele af Danmark skal unge mennesker kunne tage sig en uddannelse, og i alle dele af Danmark skal vores børn have dygtige lærere i klasselokalet.

 

 

 

Oversigt

    Oversigt