DSB er ikke kommet ud af IC4-starthullerne

Statsbanerne har endnu ikke ansøgt om godkendelse til at få deres problematiske IC4-tog ud at køre igen.

Hvis flåden af strandede IC4-tog skal køre med passagerer igen, skal DSB først søge om godkendelse hos Trafikstyrelsen, som sidder med magten og har det endelige ord i den slags sager.

Men DSB har slet ikke søgt endnu.

- Vi afventer en egentlig ansøgning fra DSB, fortæller sikkerhedsdirektør Jesper Rasmussen fra Trafikstyrelsen.

- Det er os, der træffer afgørelsen og giver dem en godkendelse til at køre. Men DSB skal ansøge først. Det er deres tog, og det er deres ansvar for sikkerheden, tilføjer han.

De omstridte intercitytog, som har været hårdt ramt af både leveringsforsinkelser og tekniske problemer, har alle holdt stille siden november sidste år.

Her tordnede et IC4-lyntog fyldt med passagerer frem for rødt lys ved Marslev på Fyn og var faretruende tæt på at torpedere et holdende godstog.

Mandag kom så en foreløbig redegørelse fra Havarikommissionen, som fælder en hård dom og konkluderer, at der er noget galt med togenes bremseevne i særligt glat føre.

Det er "ny viden", siger Jesper Rasmussen. Han forventer, at DSB tager hånd om problemerne og sørger for, at det ikke sker igen.

- For at DSB kan komme ud og køre igen med IC4-togene igen, så må DSB dokumentere, at de kan imødegå de forhold, som Havarikommissionen har adresseret, siger han.

- Vi skal være betrygget i, at de har været omkring alle de forhold, der er påpeget om bremser og bremsesystemer, tilføjer sikkerhedsdirektøren.

IC4-togene kan hurtigt komme på skinner igen, hvis Trafikstyrelsen er tilfreds med den ansøgning, som DSB før eller siden sender til dem.

- Det er ikke en sag, der ligger og støver i lang tid på vores skrivebord, hvis sagen er godt oplyst, siger Jesper Rasmussen.

- Men er der ét eller flere forhold, der mangler, kan det tage længere tid, tilføjer han.

DSB siger i en pressemeddelelse, at de vil gå i dialog med Trafikstyrelsen om, hvilke yderligere sikkerhedstiltag der er nødvendige, for at IC4 igen kan komme ud at køre med passagerer.

/ritzau/

Oversigt

    Oversigt