DSB: Løvfald kan sinke tog over hele landet

Løvfaldssæsonen er over os, så tag af sted i god tid, for togdriften kan blive påvirket, lyder det fra DSB.

Togpassagerer skal regne med, at de kan blive forsinkede, og DSB opfordrer til, at man tager af sted i god tid, hvis man skal være fremme på et bestemt tidspunkt.

Årsagen er løvfald fra træerne langs togstrækningerne.

- Nedfaldne blade danner en fedtet substans, der gør det vanskeligere for togene at sætte i gang, ligesom de har brug for mere tid til at bremse.

- Det gode råd, mens løvfaldssæsonen står på, er at tage af sted i god tid, hvis man har planlagt at være fremme på et bestemt tidspunkt, skriver DSB på sin hjemmeside.

I øjeblikket er det især følgende strækninger, der kan blive påvirket af forsinkelser som følge af løvfald:

Vejle-Aalborg, Aalborg-Frederikshavn, Esbjerg-Kolding, Aarhus Nærbane (Grenaa-Aarhus H-Odder), Svendborgbanen (Svendborg-Ringe-Odense), Lille Syd (Roskilde-Køge-Næstved og Kystbanen (Helsingør-København H).

Banedanmark er dog ude for at spule skinnerne rene for at mindske generne ved efterårets løvfald.

- Når skinnerne spules, fjernes den fedtede belægning, der opstår, når togene kører over de blade, der samler sig på skinnerne.

- Det er med til at sikre, at vi også i løvfaldsperioden kan køre med en høj rettidighed, udtaler Jens Jørgen Hansen, trafikchef i Banedanmark, på selskabets hjemmeside.

Den klæbrige bladmasse bliver spulet af skinnerne med varmt vand, som med et tryk på 500 bar gør skinnerne rene igen.

Spulingen af skinnerne er blot et element i den samlede indsats. Lokomotivførerne sørger for at køre efter forholdene og informerer personalet i Banedanmarks fjernstyringscentraler og kommandoposter, hvis de oplever løvfald.

Hos DSB har man samtidig indkaldt ekstra mandskab til at slibe togenes hjul, så de bremser så godt som overhovedet muligt.

Vejret har en afgørende rolle for, hvor mange tog der forsinkes på grund af løvfald. Falder bladene hurtigt af træerne som følge af frost og kraftig blæst, bliver det en kort periode med løvfald. Omvendt forlænger et stille og lunt efterår løvfaldsperioden.

Oversigt

    Oversigt