Du er for fed til, at jeg kan se dit foster!

Overvægtige gravide kæmper ikke kun med kiloene. Hos lægen og på sygehuset må de lægge ører til hårde kommentarer og ydmygende situationer. Det viser en pH.d-afhandling fra SDU i Odense.

I sin forskning har Christina Louise Lindhardt interviewet en række overvægtige gravide. Og hun fortæller, at flere af dem har oplevet ydmygende episoder. Det skriver Ny Viden.

Under en scanning oplevede en gravid eksempelvis, at sygeplejersken sagde:

"Du er simpelthen for fed til, at jeg kan se dit foster ordentligt".

Ingen af de overvægtige gravide vidste, at de var blevet henvist til specialkonsultationer med fokus på livsstil, begrænset vægtøgning og motion.

- De vidste simpelthen ikke, at de var blevet prikket, og følte sig alle meget snydt over, at de ikke fik den samme behandling og ikke skulle det samme sted hen, som andre gravide, fortæller Christina Louise Lindhardt, der er ansat på Gynækologisk-obstetrisk Forskningsenhed, OUH og på SDU's kliniske institut.

På fødeafdelingen kunne flere ikke passe sygehusets tøj eller også var deres ben for tykke til at kunne passe i bøjlerne på fødelejet.

- Nogle oplevede, at jordemoderen sagde, at de med deres kropsstørrelse nok ikke skulle regne med at komme til at amme, fortæller Christina Louise Lindhardt til Ny Viden.

Der vil nu blive lavet en folder om scanninger, som alle gravide får i hånden på OUH, og så skal Christina Louise Lindhardt uddanne de cirka 20 jordemødre på OUH i at føre Den Motiverende Samtale.

Hver tredje gravid er overvægtig.

Oversigt

    Oversigt