Dyhr: Jeg forstår godt, hvis vælgerne er målløse

SF-formand Pia Olsen Dyhr kan godt forstå, hvis vælgerne er målløse over det nu tidligere regeringsparti.

Det er ikke mere end to år siden, at SF's formand hed Villy Søvndal.

På partiets landsmøde i 2012 sad han helt oppe ved scenen på Hotel Comwell i Kolding, omgivet af sin unge højrehånd, skatteminister Thor Möger Pedersen, sundhedsminister Astrid Krag og miljøminister Ida Auken.

I dag er de væk. Ligesom ministerposterne. Auken er blevet radikal, Möger og Krag socialdemokrater, mens Søvndal har trukket sig helt fra politik.

Og oven i hatten har partiet også lige nået at klemme endnu en formand ind i rækken, Annette Vilhelmsen, der i januar måtte kaste håndklædet i ringen efter et internt oprør mod både hende og regeringen omkring salget af dele af Dong til Goldman Sachs.

SF's nye formand, Pia Olsen Dyhr, kan godt forstå, hvis vælgerne er blevet forvirrede.

- Jeg kan godt forstå, hvis der er nogle vælgere, der er lidt målløse derude, siger hun efter sin åbningstale, hvor hun fra start gik kraftigt i rette med de oprørske folketingsmedlemmer i Dong-affæren.

- Den store udfordring for os lige nu er jo at vise, at vi er et parti, der ikke kun diskuterer med hinanden, men som også er optaget af at lave løsninger, og her handler det jo om, at kampen står mod højrefløjen i Danmark, der vil skære i den offentlige sektor.

Pia Olsen Dyhr gør sig ingen illusioner om, at vælgerhavet indeholder et sikkerhedsnet, der på magisk vis kan sikre det lille, forhenværende regeringsparti mod at gå helt til bunds.

- Jeg kan ikke sige, at der er en bund. Det er en meget stor udfordring at løfte vores parti. Den eneste måde, vi kan gøre det på, er ved at levere nogle resultater og vise, at SF gør en forskel i dansk politik. Ellers har vi ikke nogen berettigelse, siger hun.

- Men jeg er ikke så bekymret. Når jeg kigger på SF's historie, så har vi været nede på meget lave stemmetal og er kommet tilbage igen, siger hun.

Spørgsmål: Er der en risiko for, at SF rammer spærregrænsen, hvis der kommer nye sager som Dong, hvor der er voldsom uenighed om linjen?

- Jeg tror aldrig, der kommer en sag som Dong og Goldman Sachs igen. Det var ikke kun SF's problem. Det var 80 procent af vælgerne, der syntes, at det her var en rigtig dårlig idé. Selv i de borgerlige partier var der røre. Så det var en helt unik situation, siger hun.

Oversigt

    Oversigt